Un nou tratament pentru bolnavii de cancer

Data publicării:
OPERATIE CLUJ

Ioan Has are 62 de ani. A fost diagnosticat cu cancer de colon în urmă cu un an. Bărbatul a fost operat în urmă cu câteva luni, dar boala a recidivat. Medicii au decis că noua metodă de tratament îi poate oferi pacientului o nouă şansă la viaţă.

"După nici 24 de ore de la intervenție, mă simt excepțional. Era o ultimă șansă pentru mine și m-am bucurat, pentru că s-a găsit o echipă de medici care s-au angajat să facă această operație", a spus bolnavul.

Echipa care a realizat operaţia a fost formată din trei medici chirurgi, dintre care unul din Belgia, un medic anestezist și un medic oncolog. Intervenția a durat mai bine de 12 ore si a fost un succes.

"În momentul de față, pe lângă tumora care a fost eliminată la prima intervenție, au mai apărut și numeroși noduli tumorari în tot abdomenul, pe diverse organe. Operația constă în înlăturarea tuturor acestor tumori, absolut toate trebuiesc înlăturate pentru un rezultat optim, după care se trece la efectuarea unui lavaj cu chimioterapice", a explicat Adrian Bartoș, medic chirurg.

Mai exact, pacientul aflat în stadiul patru de boală a fost supus unei intervenţii, prin care i-a fost extirpat tot țesutul afectat, iar apoi, întregul abdomen a fost spălat cu o soluţie care conţine citostatice.

"Chimioterapicul acesta trebuie menținut la o temperatură constantă de peste 40 de grade. Ideal ar fi undeva între 41-43 de grade. Acest dispozitiv exact acest lucru face: încălzește o soluție de dializă în care noi vom injecta ulterior, în timpul procedurii, chimioterapicul indicat pentru pacient", a completat medicul.

Medicii spun că noua metodă nu poate fi aplicată tuturor pacienţilor. Procedura este recomandată doar pentru bolnavii ale căror tumori pot fi extirpate chirurgical integral. Aparatul cu ajutorul căruia se face acest tratament a fost adus din Olanda și a costat 70.000 de euro. Achiziția s-a făcut din fondurile Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie "Prof. dr. Octavian Fodor" din Cluj-Napoca.

"Dacă pentru pacient există o șansă oricât ar fi de mică, dar care și dincolo, în străinătate, s-a dovedit că este fiabilă, am încercat și noi să o punem în aplicare în beneficiul pacienților", a afirmat Mihai Mleșnițe, managerul Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie.

Medicii spun că viața pacientului care trece printr-o astfel de procedură este prelungită cu aproximativ 5 ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri