Trufele negre, o afacere de viitor. Un kilogram costă aproximativ 1.000 de euro

Data publicării:
TRUFE NEGRE

Pentru a produce trufe la rădăcină, puieţii de alun au trecut printr-un proces minuţios, într-un laborator specializat din Spania.

Pomii au fost plantaţi pe o suprafaţă de un hectar, în urmă cu patru luni. Adică Mircea Chira mai are de aşteptat mai bine de trei ani şi jumătate până va culege trufele. Răbdarea îi va fi însă răsplătită din plin.

"Plantaţia produce timp de 30 de ani, deci chiar dacă investiţia o recuperezi după 10 ani, mai ai 20 de ani ca să culegi roadele financiare de pe ea", spune investitorul.

Cei 400 de puieţi de alun, cumpăraţi de la o firmă specializată, la care se adaugă lucrările de sădire şi întreţinere, l-au costat pe acesta aproximativ 9.000 de euro. De pe acest teren, el va recolta în jur de 400 de kilograme de trufe.

Cei care au deja experienţă în domeniu spun că succesul cultivării trufelor negre se vede cu ochiul liber.

"În fiecare an interesul creşte, în fiecare an chiar dublăm suprafeţele cultivate anul anterior. După 4 ani de la plantare, poţi să scoţi în jur de 400 de euro pe un puiet", susţine Bikfalvi Martin, proprietarul unei firme de arbori trufieri.

Chiar dacă trufa neagră are şi rol de antibitotic, cel mai des, ea e întâlnită în bucătăriile restaurantelor de lux, unde e considerată delicatesă.

"Se foloseşte mai mult pentru aromă, deci dă o aromă foarte interesantă. În ultimul timp, chiar se cere şi încercăm să folosim în mai multe preparate, în sosuri, lângă carne, la risotto", a precizat Szondy Zsombor, bucătar.

Un kilogram de trufe negre costă aproximativ 1.000 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri