Tot mai mulţi părinţi refuză să îşi vaccineze copiii. Medicii avertizează că, astfel, pun în pericol inclusiv sănătatea celor din jur

Data publicării:
vaccin

Refuzul părinţilor începe chiar de la imunizarea împotriva hepatitei B, primul vaccin care ar trebui să le fie administrat copiilor, imediat după naştere.

"În ultima perioadă, numărul de părinţi care refuză vaccinarea este tot mai mare. Diverse motive: recomandări homeopate, dorinţă personală, grupuri din care fac parte şi în care nu se practică vaccinarea", spune Ligia Daniela Blaga, medic neonatolog.

"Chiar nu am curaj să probez, mai bine cum e dat de la mama natură, dacă e dat să faci o boală, o faci", crede o mămică. Părinții spun că își iau informațiile atât de la medicul de familie, cât și de pe internet și sunt îngrijorați de efectele adverse ale vaccinării.

Specialiştii în epidemiologie susţin că decizia de a nu vaccina copiii poate pune în pericol şi viaţa şi sănătatea celor din jur.

"Hotărârea unui părinte de a refuza vaccinarea nu vizează numai propriul copil, pe care îl privează de o protecţie de foarte bună calitate şi care poate fi vitală, nimeni nu poate spune cine moare de gripă sau de rujeolă, dar periclitează toată populaţia din jurul lui", declară prof. dr. Ioan Stelian Bocşan, profesor epidemiolog la UMF Cluj-Napoca.

"Ne lovim şi noi de problema refuzurilor, cred că procentul celor care refuză vaccinul în şcoală este mai mare decât al celor care refuză la medicul de familie, pentru că la şcoală se face revaccinarea care fixează şi dă imunizarea pe un procent mult mai mare de copii", precizează Daniela Rajka, medic şcolar.

Reprezentanţii DSP Cluj susţin că majoritatea refuzurilor de vaccinare vin din mediul urban, unde părinţii preferă sfaturile luate de pe internet.

"Nu vă pot spune exact de ce, ci doar acea informare necorespunzătoare, nu cea de la un specialist, de a nu conştientiza că îţi expui copilul riscului de a face boală", spune Mihai Moisescu, director adjunct al DSP Cluj.

La nivel naţional, 2 din 10 copii rămân nevaccinaţi. Datele arata că, din acest punct de vedere, România se află sub nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătății.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor trăi momente de vis până la finalul anului 2024. Vor încheia anul în glorie
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Cum arată fiul lui Jack Nicholson. Asemănarea cu tatăl lui i-a adus rolul principal într-un film horror
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...