Acordul de constituire a Consiliului Liniei de Studii în Limba Germană a fost semnat de reprezentanţii EBS şi ai MHP Consulting Romania, firma de consultanţă a Porsche, alături de ambasadorul Republicii Federale Germania în România şi profesori ai Universităţii Babeş-Bolyai. Aceste firme susţin deja, de un an, secţia de informatică în limba germană, în speranţa că astfel vor putea recruta viitorii specialişti.
"Am oferit workshop-uri, astfel încât studenţii să vadă ce ar presupune un job în acest domeniu pe viitor", a precizat Bernd Otto Hörmann, asociat al MHP Consulting Romania.
"Eu zic că acest board va asigura o atragere de efort academic dar şi finaciar, care nu e mic. E mai ridicat decât al altor universităţi. Consiliul acesta va fi întotdeauna chemat, vom găsi o modalitate de a ne întâlni periodic", a afirmat Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai.
Momentan, investitorii din Germania oferă peste 400.000 de locuri de muncă în puncte de lucru deschise în România. Aceştia, dar şi firmele româneşti care au contracte cu companii din Germania sunt într-o continuă căutare de specialişti vorbitori de limba germană.
"Există o adevărată luptă de gherilă, nu discutăm de deficienţe sau alte noţiuni elevate. Este o bătaie pe resurse. Necesarul este nemărginit în momentul de faţă. Suntem în situaţia în care refuzăm contracte datorită faptului că nu avem capacitatea de a găsi personal. Majoritatea investiţiilor străine din Ardeal vin din zona vorbitoare de limba germană", a spus Daniel Metz, directorul EBS Romania.
Cea mai mare cerere este în domeniul IT. Tocmai de aceea, anul trecut, Universitatea Babeş-Bolyai a deschis o secţie în limba germană, susţinută de gigantul Porsche, împreună cu firma sa de consultanţă, MHP Consulting România, şi EBS. Dacă anul trecut în program s-au înscris 30 de tineri, anul acesta numărul lor s-a dublat.
"Sunt singurele care oferă programe de mentorat pentru studenţi, studenţii cei mai buni au practic câte un mentor care îi ghidează. Contribuie anual cu suma de 60.000 de euro pentru finanţarea acestui program, bani cu are noi dotăm laboratoare, burse de studiu, achiziţii de software", a afirmat Cristian Săcărea, responsabil program.
"Pe mine m-a convins în special parteneriatul cu firmele. Eu am şi primit un laptop de la MHP, am avut nevoie, de fapt am fost mai mulţi studenţi care am primit şi am avut oportunitatea de a face practică de vară la EBS", a spus unul dintre studenţi.
"E foarte important să avem un mediu deschis şi atâtea avantaje", a completat altul.
În momentul de faţă, la Babeş-Bolyai funcţionează opt programe de studiu în limba germană la facultăţi precum cea de Studii Economice şi Gestiunea Afacerilor, Matematică şi Informatică sau Studii Europene, iar reprezentanţii univeristăţii au în plan să deschidă încă cel puţin două noi programe de anul viitor.