La Spitalul Județean de Urgență din Cluj, peste 60.000 de oameni sunt tratați în fiecare an. Unitatea medicală deservește întreaga regiune de NV, însă aici ajung să primească îngrijiri şi bolnavi din restul țării.
"În general, în secțiile clinice am încercat de ani de zile lucrări de modernizare, lucrări de reparații capitale și de igienizare. Fiind așa de distribuite și banii pentru aceste lucrări fiind insuficienţi, nu se poate lucra cu toate secţiile. În momentul în care se termină o lucrare, dincolo se strică o lucrare, dar toate secțiile spitalului au autorizații sanitare de funcționare", a precizat Monica Costin, director de îngrijiri al Spitalului Judeţean de Urgenţă Cluj.
Spitalul Județean de Urgență din Cluj este una dintre cele mai mari unităţi medicale din ţară. Are în prezent 1522 de paturi în 42 de secţii, care funcţionează însă în 33 de clădiri din oraş. Aceasta înseamnă că un pacient poate fi plimbat chiar 4 km pentru a primi îngrijirile de care are nevoie.
Nici pacienţii nu sunt foarte mulţumiţi de starea spitalelor clujene.
"Sunt cam vechi așa, finisajele cam uzate, dar nu sunt chiar de lumea a treia", a afirmat un clujean.
"Nu au aparaturi. Nu au pentru că nu sunt fonduri. Statul să se implice, să le dee mai mulți bani să poată face ceva", este părerea altuia.
"Clădirile sunt foarte, foarte vechi. Mie mi se pare că sunt din anii '80. Dacă ar fi condițiile mai bune... doctorii sunt foarte bun aici", a spus un alt clujean.
Pentru că banii primiţi de la autorităţi nu au fost suficienţi, spitalele au apelat la fonduri europene pentru a se dota cu echipamente de ultimă generaţie.
Institutul Inimii şi Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca au câştigat un proiect cu fonduri europene, de peste 18 milioane de lei. Banii vor fi folosiţi pentru cumpărarea unor echipamente medicale, dar şi pregătirea a 80 de medici şi 150 de asistente pentru a putea diagnostica şi trata bolile cardiace la copii.
Pentru anul acesta, autorităţile clujene au prevăzut aproximativ 30 de milioane de lei pentru spitalele din oraş. Banii vor fi folosiţi atât pentru dotări, cât şi pentru lucrări de reparaţii.