Tara este o căţeluşă care are 1 an şi 8 luni. În urmă cu ceva timp, a început să păşească greoi.
"A început să şchiopăteze de 3-4 luni. Atunci am început să-mi pun primele semne de întrebare, ce ar putea să fie", a povestit Vlad Luca, stăpânului câinelui.
Bulldogul American este primul câine de la noi care a fost operat prin noua tehnică.
"Câinii se recuperează mult mai repede decât atunci când obişnuiam să facem operaţii deschise, de aceea sunt foarte bucuros să ajut echipa din Cluj", a mărturisit Guenter Schwarz, medic veterinar chirurg.
De acum, astfel de operaţii se vor face mai des la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, cu ajutorul aparatului de 30.000 de euro cumpărat.
"Pentru căţeii cu aceste afecţiuni, şansa lor era deschiderea clasică care duce la spitalizare mai lungă, duce la costuri asociate mai mari şi inevitabil, rata complicaţiilor este mult mai mare", a explicat Ciprian Ober, medic veterinar chirurg.
La operaţie au asistat şi studenţii care vor să fie pregătiţi pentru a folosi ultimele tehnici în domeniu.
"Este foarte important, deoarece noi în timpul facultăţii nu învăţăm, este foarte important să vedem şi să introducem şi la noi în ţară", a spus unul dintre ei.
"E bine să vedem ceva nou în România şi mi se pare important că a venit domnul doctor la noi în ţară să ne arate aşa ceva", a afirmat altul.
Iubitorii de animale îşi vor putea trata patrupedele care suferă de afecţiuni ale articulaţiilor la spitalul universităţii din Cluj, după ce medicii veterinari vor termina lecţiile.