Hrană din biodiesel pentru vegetarieni

Data actualizării: Data publicării:
omega3

Omega 3 din biocombustibul. Pare de domeniul SF-ului, dar este proiectul la care lucrează cercetătorii clujeni. Specialiştii au reuşit să transforme, cu ajutorul unei microalge din Oceanul Pacific, un reziduu rezultat în urma producerii biodieselului în Omega 3. Este un acid gras, benefic organismului şi care se răgăseşte în cele mai mari cantităţi în carnea de peşte.

„Aceasta este microalga pe care o utilizăm în experimentele noastre. Este o microalgă care a fost recoltată din Pacific şi ea practic se hrăneşte cu sursa de carbon care provine de la glicerolul crud”, explică cercetătorii.

În glicerol, grăsimea care rămâne în urma producerii biocombustibilului, cercetătorii adaugă apă, săruri şi această microalgă. Reziduul se transformă astfel după 10 zile într-un acid gras sănătos pentru om... Omega 3.

„Picătura aceasta galbenă este asemănătoare cu uleiul pe care îl găsim în magazine, dar cu altă compoziţie chimică şi este bogat în acizii de Omega 3”, spune Bogdan Rusu, student USAMV Cluj-Napoca.

Acidul gras poate fi amestecat cu diverse alimente şi i-ar putea ajuta pe vegetarieni sau pe cei care nu mănâncă peşte, spun cercetătorii.

Noi în acest moment îl adăugăm în interiorul anumitor cereale şi să vedem cum se comportă la temperatura camerei, sau în iaurt”, spune Dan Vodnar cercetător USAMV Cluj-Napoca.

Medicii spun că nu este nicio diferenţă dintre Omega 3 obţinut în laborator şi cel natural, care se găseşte în peşte. Şi asta deoarece şi biodieselul se face din produse vegetale care conţin uleiuri esenţiale.

Au o serie de efecte biologice de dezvoltare neuronală, de asemenea de scădere a colesterolului. Sunt asociate cu prevenţia unor afecţiuni gen Alzheimer”, spune Mona Suharoschi, nutriţionist.

Descoperirea, spun cercetătorii, ar putea rezolva şi o criză cu care se confruntă Uniunea Europeană. Glicerolul nu poate fi aruncat, pentru că este dăunător pentru natură.

La fiecare zece litri de biodiesel care se produc, se produce un litru de glicerol crud. Acest glicerol crud, ca să poată fi purificat, costă destul de mulţi bani”, spune Dan Vodnar, cercetător USAMV Cluj-Napoca.

Pentru că nu are utilitate, gliceroul este ieftin: o tonă costă 200 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată azi Andrei Găluț, unicul supraviețuitor al trupei Goodbye to Gravity, la 9 ani de la tragedia din...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Ce se află în spatele aspectului clar întinerit al lui Brad Pitt. Actorul ar fi investit 130.000 de dolari în...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani