Hrană din biodiesel pentru vegetarieni

Data actualizării: Data publicării:
omega3

Omega 3 din biocombustibul. Pare de domeniul SF-ului, dar este proiectul la care lucrează cercetătorii clujeni. Specialiştii au reuşit să transforme, cu ajutorul unei microalge din Oceanul Pacific, un reziduu rezultat în urma producerii biodieselului în Omega 3. Este un acid gras, benefic organismului şi care se răgăseşte în cele mai mari cantităţi în carnea de peşte.

„Aceasta este microalga pe care o utilizăm în experimentele noastre. Este o microalgă care a fost recoltată din Pacific şi ea practic se hrăneşte cu sursa de carbon care provine de la glicerolul crud”, explică cercetătorii.

În glicerol, grăsimea care rămâne în urma producerii biocombustibilului, cercetătorii adaugă apă, săruri şi această microalgă. Reziduul se transformă astfel după 10 zile într-un acid gras sănătos pentru om... Omega 3.

„Picătura aceasta galbenă este asemănătoare cu uleiul pe care îl găsim în magazine, dar cu altă compoziţie chimică şi este bogat în acizii de Omega 3”, spune Bogdan Rusu, student USAMV Cluj-Napoca.

Acidul gras poate fi amestecat cu diverse alimente şi i-ar putea ajuta pe vegetarieni sau pe cei care nu mănâncă peşte, spun cercetătorii.

Noi în acest moment îl adăugăm în interiorul anumitor cereale şi să vedem cum se comportă la temperatura camerei, sau în iaurt”, spune Dan Vodnar cercetător USAMV Cluj-Napoca.

Medicii spun că nu este nicio diferenţă dintre Omega 3 obţinut în laborator şi cel natural, care se găseşte în peşte. Şi asta deoarece şi biodieselul se face din produse vegetale care conţin uleiuri esenţiale.

Au o serie de efecte biologice de dezvoltare neuronală, de asemenea de scădere a colesterolului. Sunt asociate cu prevenţia unor afecţiuni gen Alzheimer”, spune Mona Suharoschi, nutriţionist.

Descoperirea, spun cercetătorii, ar putea rezolva şi o criză cu care se confruntă Uniunea Europeană. Glicerolul nu poate fi aruncat, pentru că este dăunător pentru natură.

La fiecare zece litri de biodiesel care se produc, se produce un litru de glicerol crud. Acest glicerol crud, ca să poată fi purificat, costă destul de mulţi bani”, spune Dan Vodnar, cercetător USAMV Cluj-Napoca.

Pentru că nu are utilitate, gliceroul este ieftin: o tonă costă 200 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...