În noaptea de marţi spre miercuri, medicii din Cluj şi Oradea au prelevat organe de la doi pacienţi, unul în comă şi altul în moarte cerebrală. La prelevarea de la Cluj, făcută de la o femeie 56 de ani, a participat şi medicul Radu Zamfir, unul dintre supravieţuitorii accidentului aviatic din Munţii Apuseni.
Doi pacienţi aflaţi pe lista de aşteptare a Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca au primit rinichii recoltaţi la Cluj. Alţi doi bolnavi, aflaţi pe listele de aşteptare ale Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, au primit rinichii recoltaţi la Oradea. Unul dintre pacienţi, în vârstă de 58 de ani, este din București și a ajuns la Cluj de îndată ce medicii l-au anunțat că rinichiul prelevat de la agentul ucis în bătaie îi poate fi transplantat.
"Am aflat acum de la doctor și nu pot decât să-mi exprim părerea de rău pentru nefericitul eveniment, mai ales că am înțeles că a fost un eveniment în timpul serviciului pentru persoana respectivă și eu mă simt legat de acești oameni", a declarat bărbatul.
Nefericitul accident i-a salvat însă viața. A început dializa în urmă cu un an, dar din păcate nu a răspuns bine la tratament. De aceea, medicii clujeni i-au recomandat transplantul ca unică soluție de salvare.
"Am avut câteva momente în care a crescut alarmant nivelul toxinelor și au fost necesare intervenții destul de riguroase din partea personalului de dializă, pentru a mă aduce pe linia de plutire. De 3 ori s-a întâmplat", a povestit bolnavul.
Alături de el, o altă pacientă, în vârstă de 30 de ani, a primit o nouă șansă la viață în urma prelevării de organe de la Oradea.
"Ei au avut cea mai bună compatibilitate, au stat şi din punct de vedere clinic cel mai bine, astfel încât este evident că intră în sala de operaţie", a explicat medicul Dan Luscalov, coordonator regional de transplant.
Intervenţiile chirurgicale s-au încheiat cu bine, dar pacienţii vor mai rămâne câteva săptămâni sub supravegherea medicilor clujeni.