"Cartea? E un produs, care e prezentată ca un produs. Nici nu e scumpă cartea, o carte de 300 de pagini, o carte scumpă este cât un kilogram de brânză telemea. Deci ori e brânza prea scumpă, ori e cartea prea ieftină", a afirmat Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România.
Declaraţia a fost făcută la deschiderea Festivalul Naţional de Literatură, care se desfăşoară la Cluj-Napoca în aceste zile. Unul dintre scopurile evenimentului este de a apropia publicul, în special pe cel tânăr, de carte. Tocmai de aceea o parte dintre scriitori vor merge în şcoli şi le vor citi elevilor.
"Festivalul de la Cluj a fost gândit ca un loc, ca un spaţiu de enunţare, unde scriitorii să se întâlnească cu scriitori, dar mai ales cu cititorii lor", a spus Irina Petraş, preşedinta Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj.
Clujul nu a fost ales întâmplător drept gazdă a Festivalului Naţional de Literatură.
"Nu cred că există astăzi, în România, un oraş care să aibă o efervescentă culturală mai mare decât la Cluj. Spun asta pentru că este un oraş care candidează la titlul de Capitală Culturală a Europei, iar ceea ce se întâmplă în acest zile la Cluj este un argument în acest sens", a afirmat primarul Emil Boc.
Festivalul Naţional de Literatură reuneşte la Cluj reprezentanţi ai celor 20 de filiale din ţară ale Uniunii Scriitorilor.