Nicio soluţie pentru deşeurile Clujului

Data publicării:
RAMPA

Refuz după refuz primesc autoritățile clujene, care caută un loc pentru depozitarea deşeurilor, după ce rampa de gunoi de la Pata Rât s-a închis definitiv în urmă cu şapte zile. Varianta de urgență a Consiliului Județean, care prevedea amenajarea unei rampe temporare pe terenul pe care se construieşte din fonduri europene Centrul de Deşeuri, a fost refuzată de Ministerul Fondurilor Europene.

"Ministerul Fondurilor Europene ne-a dat un înscris, prin care ne-a dat spre cunoștință că orice alt contract care vine peste contractul existent în CMID poate impieta asupra proiectului. Prin urmare, atât concesiune, cât și cumpărare, înseamnă alt contract", a explicat Vakar Istvan, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj.

Un "nu" răspicat a primit Clujul și din partea consilierilor județeni din Satu Mare. Aceștia au respins propunerea făcută de președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, de a permite firmelor de salubritate din Cluj să folosească timp de trei luni rampa ecologică din comuna Doba. Proiectul va fi votat din nou în luna iulie.

"Eu încerc să promovez acest proiect de hotărâre. Rampa de la Satu Mare ar face față. Noi mai avem posibilitatea de depozitare la consumul, la modul în care se depozitează deșeurile la noi, cam trei ani de zile. S-ar încasa bani, bineînțeles, din depozitarea deșeurilor de la Cluj", a declarat Adrian Ștef, președintele Consilului Județean Satu Mare.

Între timp, firmele de salubritate din Cluj-Napoca se confruntă cu probleme. Transportul deșeurilor la Alba Iulia, la o distanță de peste 100 de kilometri, a cauzat întârzieri.

"Ne creează decalaje. Dacă există vreun accident până la Alba, deja se decalează programul de descărcare. (Ați făcut schimbări în programul de ridicare?) Programul de ridicare s-a decalat. Nu există schimbări", a precizat Ioan Slati, reprezentantul unei firme de salubritate.

Distanța dintre Cluj-Napoca și Alba Iulia, care trebuie parcursă zilnic de zeci de camioane pentru transportul celor 900 de tone de deșeuri colectate, va determina creșterea prețurilor. Va fi însă a doua majorare din ultimele 12 luni.

"Au fost de 5,40 lei de persoană pe lună, iar majorarea s-a operat în luna decembrie a anului trecut. În acest moment, tariful a fost majorat de la 5,40 la 5,64. La acest cost, se adaugă TVA, beneficiarul final, cetățeanul plătind puțin peste 6 lei pentru ridicarea per persoană pe lună a deșeurilor menajere", a explicat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj negociază acum cu autoritățile din județul Sălaj. Contractul cu groapa de gunoi din Alba Iulia expiră în 10 iulie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Transnistrenii, cu Rusia în suflet, dar în acte cu Moldova: cum fug de marele urs și se
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...