Mangaliţa, din nou la mare căutare. Carnea acestuia are cel mai puţin colesterol dintre toate rasele de porci din lume, susţin cercetătorii din Turda 

Data publicării:
150414 MANGALITA

În limbajul popular, porcul Mangalița mai este cunoscut şi ca porcul-somon. Românii au renunțat la el de zeci de ani şi asta din cauza costurilor mari de întreținere. La Turda, însă, o mână de cercetători se luptă să păstreze această rasă în formă pură.

"Prin conservare, noi menţinem această rasă autohtonă, care este o rasă perfecţionată pentru grăsime şi are un punct forte pentru consumul de grăsime. Are un punct forte, pentru că această rasă are un procent de colesterol mai redus decât toate rasele din lume", a explicat Alexandru Nagy, cercetător la Staţiunea de Cercetare Agricolă Turda.

"Este, din păcate, pe cale de dispariţie. La Turda, în judeţul Cluj, printre alte lucruri foarte bune pe care le fac ei acolo, au reuşit să conserve o bază genetică şi este baza genetică pentru România pentru soiul Mangaliţa", spune Iuliu Suătean, şef serviciu la Direcţia Agricolă Cluj.

Nutriţioniştii susţin însă că beneficiile sunt uşor exagerate de crescători.

"Totul începe de la un procent mai favorabil de grăsimi mononesaturate, care sunt considerate bune pentru sănătate, însă în spatele acestui procent favorabil se ascunde o cantitate globală mai mare de grăsimi şi un procent mai mare de grăsimi saturate. Colesterolul este doar minimal mai scăzut", susţine nutriţionistul Liviu Deac.

Clienţii preferă carnea de Mangaliţa, deşi preţul ei este dublu faţă de cel al cărnii de porc alb, cel mai des întâlnit în fermele din ţara noastră.

"În ultimul timp, avem o afluenţă foarte ridicată de clienţi, crescători, auzind şi din alte surse datorită cărnii de mare calitate, şi-au deschis ochii şi au început să cumpere astfel de animale", mai spune Alexandru Nagy.

Creşterea Mangaliţei are însă şi dezavantaje. Un exemplar ajunge la 130 de kg într-un an şi jumătate, mult mai târziu decât celelalte rase.

Fermierii din Ungaria au intuit repede potenţialul rasei şi acum sunt principalii exportatori de jambon în Europa occidentală, Japonia şi Statele Unite, unde vând kilogramul de carne cu preţuri de la 80 de euro în sus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...