Cele două folii au avantajul de a se dezintegra în natură, de câteva ori mai repede decât alte produse de acelaşi tip. Invenţia a primit, în 2013, medalia de bronz la Salonul Internaţional de Inventică. Eticheta biodegradabilă pentru fructe seamănă cu o bucată de celofan.
Ambalajele inventate de cercetătorul clujean sunt realizate din particule speciale, care inhibă dezvoltarea oricărui tip de microbi la suprafaţa fructelor şi a legumelor.
"Am să dau exemplul concret al produselor din categoria gata de consum, a produselor din carne, care în acest moment convenţional, se adaugă în interiorul lor substanţe antimicrobiene, care de regulă provin din sinteză chimică, iar acest ambalaj practic elimină aceste substanţe, deoarece el acţionează acolo unde ar fi problema produsului, adică la suprafaţă", spune cercetătorul.
Dan Vodnar a muncit doi ani la realizarea foliilor antimicrobiene. Efortul i-a fost răsplătit anul trecut la Geneva, unde a primit o medalie de bronz. Dar produsele rămân deocamdată în laborator. Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci are nevoie de 4 ani, pentru a-i elibera brevetul de invenţie şi a-i permite să îşi comercializeze produsele. În acest timp, mulţi oameni se îmbolnăvesc din cauza microbilor de pe alimente.
"Bolile care predomină atunci când vorbim despre contaminare microbiană sunt bolile digestive, gastroenterite, gastroenterocolite, care se manifestă de obicei prin vărsături, diaree și febra", declară Cornelia Bala, medic primar diabet, nutriţie și boli metabolice.
Cercetătorul susţine că ambalajele nu ar creşte preţul produselor cu mai mult de 50 de bani.