În prima parte a zilei, aproximativ 450 de părinţi clujeni s-au prezentat la unităţile de învăţământ pentru a-i înscrie pe cei mici. La nivel naţional, s-au înscris în clasa 0 peste 12.000 de copii.
Mulţi părinţi ajung să apeleze la rudele sau prietenii care locuiesc în zona unei şcoli de prestigiu pentru o viză de flotant, pentru ca astfel, copiii lor să îndeplinească criteriile de înscriere. Practica nu este nouă. Anul trecut, în judeţul Cluj, numărul de cereri pentru o reşedinţă temporară a crescut considerabil.
„Anul trecut, majoritar au fost cei care au avut viză de flotant, adică vreo 60 dintre cei 63 care s-au înscris. Este destul de greu să realizăm ceea ce ne-am propus de ani de zile şi o făceam înainte, de a lega mai mult elevul de şcoală printr-o tradiţie bunic-părinte-nepot, elev al aceleiaşi şcoli", a declarat Constantin Corega, directorul Colegiului Naţional „Emil Racoviţă".
„Sunt multe dintre şcolile centrale care au persoane cu flotant, în zona respectivă, asta e metodologia, avem situaţii cu 60-70-80%, la unităţile din mediul urban. Au fost şcoli în care toate locurile s-au ocupat doar la cei care aveau domiciliul în zona respectivă, domiciliul însemnând inclusiv şi partea de flotant", a adăugat Valentin Cuibus, inspector şcolar general al ISJ Cluj.
Părinţii pot completa cererile pentru înscrierea în clasa pregătitoare online sau direct la unitatea de învăţământ, până în 14 martie. Listele finale cu cei înscrişi vor fi afişate în 11 aprilie.