Peste 100 de copii din satul clujean Suceagu folosesc toalete improvizate şi beau apă de la dozator. Şcoala nu are apă curentă, deci nici autorizaţie de funcţionare.
"Noi avem căruţă, cal şi aducem cu bidoane, cu găleţi, cu ce avem", spune o femeie din Suceagu.
"Nu există apă potabilă. Este racordată şcoala la o reţea locală, însă nu este potabilă această reţea şi este condiţionată de precipitaţiile naturale. De aceea, nu s-a construit nici baie. Când nu este apă, avem amenajate butoaie şi cărăm din Baciu apă pentru spălat şi menaj", a explicat Gligor Hagău, directorul Şcolii Gimnaziale din Suceagu.
Situaţia s-ar putea rezolva abia peste un an, atunci când satele din comuna Baciu vor fi racordate la reţeaua de apă şi canalizare.
"Suntem în faza în care proiectul cu aducţiunea apei potabile este în derulare. În proporţie de 60% este terminat şi după ce terminăm aceste lucrări, începem pe fiecare sat. Aici proiectele sunt făcute, dar nu avem fondurile pentru aceste lucrări", a declarat Florin Mureşan, primarul comunei Baciu.
În aceeaşi situaţie sunt 60 de şcoli din judeţ. Banii pentru racordarea lor la reţelele de apă şi canalizare vor fi alocaţi însă treptat, astfel că în 2014 vor începe lucrările la doar un sfert dintre aceste unităţi şcolare.
"Este un milion alocat pentru acest program. Sigur, nu va rezolva toate cazurile pe care le avem în judeţ, dar o parte din aceste cazuri va rezolva. Aveam 82 la momentul iniţial şi sunt 16 structuri în faza de finalizare anul acesta şi urmează ca diferenţa să fie cuprinsă în acest an şi anul viitor", a precizat Valentin Cuibus, inspector şef al ISJ Cluj.
Bugetul total necesar pentru racordarea la utilităţi a tuturor şcolilor din judeţul Cluj se ridică la 4 milioane de lei. Autorităţile judeţene promit că toate şcolile vor avea apă şi canalizare până în 2017.