"Pentru a asigura finanţarea de bază a costului per elev şi mai punem încă 3,1 milioane de lei finanţarea complementară, care ar trebui să fie tot obligaţia Guvernului, dar pentru că nu acoperă costul standard dat de către Guvern pentru elevii din municipiu, punem aceşti bani. Să vă gândiţi ce am putea face cu 10 milioane de lei, dacă am primit aceşti bani, conform legii de la Guvern", spune Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar susţin însă că e normal ca primăriile să suporte o parte din aceste cheltuieli.
"La unităţile administrative mari, acolo unde există resurse, cred că administraţia locală trebuie să se implice, pentru că nu poţi să laşi totul numai de la Guvern, deci sunt şi lucruri care trebuie reglementate de la nivelul administraţiilor locale. Marea majoritate a banilor se duc în salarii, sunt o parte din sume relativ mici, care merg spre cheltuieli materiale", precizează Valentin Cuibus, inspector şcolar general al ISJ Cluj.
Reprezentanţii administraţiei locale susţin că banii ar putea fi folosiţi pentru suplimentarea investiţiilor.
"Din 10 milioane de lei ar putea fi acoperite costurile de construcţie a două grădiniţe cu 400 de locuri fiecare, deci 800 de locuri noi în grădiniţe, un parking de circa 300 de locuri sau dacă ar fi să acoperim costurile pentru pachetele destinate categoriilor sociale defavorizate, s-ar putea acoperi peste 62.500 de pachete doar din această sumă", declară Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al primăriei clujene.
În total, primăria Cluj-Napoca alocă în acest an pentru învăţământul preuniversitar peste 180 de milioane de lei, adică o treime din bugetul de funcţionare al instituţiei. Banii vor acoperi cheltuielile cu plata salariilor, transportul elevilor, investiţiile în şcoli şi plata burselor pentru elevi.