Durerea, cel mai frecvent simptom al afecțiunilor, pune numeroase probleme medicului care trebuie să găsească tratamentul optim pentru fiecare caz. Există situații în care, spun medicii, durerea cronicizată devine boală în sine şi necesită o abordare diferită.
"Noi trebuie să recunoaştem asta, aşa cum au recunoscut majoritatea ţărilor europene. Cât am fost consilier de durere 10 ani, am mers la Bruxelles împreună cu delegaţia de acolo să convingem guvernele să accepte durerea ca boală în sine şi majoritatea guverneleor europene au acceptat. Noi încă aşteptăm asta, pentru că dacă accepţi că durerea este o boală în sine, accepţi şi compensatul şi tratamentul gratuit şi aşa mai departe", a precizat dr. Ostin C. Mungiu, profesor emerit UMF Iaşi.
Mai mult, specialiştii în durere vor ca algeziologia să fie recunoscută ca specializare în sine, în cadrul Facultăţii de Medicină.
"Considerăm că ar fi benefică şi în ţara noastră, deoarece ar permite o pregătire mai aprofundată a medicilor pentru controlul şi tratamentul durerii, în special al durerii cronice. La noi în ţară deocamdată este doar o competenţă, pe care medicii specialişti o obţin prin urmarea unor cursuri", a spus Anca Buzoianu, decanul Facultăţii de Medicină Generală din cadrul UMF Cluj.
La Cluj-Napoca se desfăşoară al treilea Congres de Durere, organizat de Asociaţia de Algeziologie din România, în parteneriat cu UMF "Iuliu Haţieganu". La această manifestare participă peste 200 de medici şi specialişti din întreaga ţară.