Kappy este unul dintre primii câini ghizi din România. A fost antrenat mai bine de doi ani, timp în care a învăţat zeci de comenzi, iar de un an se află în grija noii sale stăpâne pe care o însoţeşte peste tot.
"Când sunt obstacole, mă ajută foarte mult în a le evita, chiar şi capacele de canal le avită un nevăzător cu un căţel ghid", a afirmat Anamaria Silaghi.
Deşi legea spune că persoanele cu deficienţe de vedere însoţite de câini ghizi au acces liber în instituţii publice şi în mijloacele de transport, Anamaria spune că deseori întâmpină probleme, mai ales atunci când trebuie să se deplaseze dintr-o localitate în alta.
"A plecat pe lângă mine şoferul cu microbuz cu tot. Fiind singură în staţie, nici nu mi-a zis "Hei! Te las aici cu câinele". În spaţii comerciale încă nu prea avem acces", a spus aceasta.
În România există doar câteva asociaţii care se ocupă cu pregătirea câinilor ghizi. Una dintre ele este din Satu Mare, unde a fost antrenat şi Kappy. Antrenorul de aici spune că pregătirea câinilor durează doi ani şi costă destul de mult: aproximativ 8.000 de euro.
"La noi, în România, la noi nu e finanţat sub nicio formă. Noi suntem o organizaţie non-profit şi din donaţii, din sponsorizări, încercăm să acoperim aceste cheltuieli care sunt enorme. În Ungaria, de exemplu, sunt trei mari organizaţii şi predau anual 50 de câini. Dacă mergem mai deparate în Anglia, Elveţia, sunt peste 100 de astfel de organizaţii", a spus Szabo Zoltan, antrenor la Angel Dog.
Câinele nu este însă un simplu ajutor pentru nevăzători. El îi fac să fie mai sociabilli, mai activi şi le oferă preocupări pozitive.
"De la începutul dresajului, a fost aşa ceva între noi care ne-a apropiat. Îi facem băiţă, am grijă de el. Din păcate am avut şi perioade când, fiind sensibil, puţin s-a îmbolnăvit. Îl duc la medic când e cazul", a povestit Anamaria Silaghi.
"Câinii ghizi scad gradul de izolare social, cresc nivelul de atractivitate scială. Un om care are un câine este văzut ca mai responsabil, cresc rezistenţa la anumiţi factori de stres a persoanelor cu dizabilităţi", a precizat Alina Rusu, specialist în activităţi asistate de animale.
Potrivit statisticilor oficiale, în România sunt 110.000 de persoane cu deficienţe de vedere.