Un şir infinit de apeluri transferate între autorităţi în timp ce bolnavii aşteaptă echipele de salvare. Aşa se poate descrie modul în care funcţionează în prezent sistemul de urgenţă 112. Apelul de ajutor este transferat de la dispeceratul 112 la Serviciul de Ambulanţă, apoi la Pompieri şi abia apoi către echipa de intervenţie. Soluţia este însă una cât se poate de simplă: un dispecerat integrat 112, care să reunească toate autorităţile cu atribuţii în cazurile urgente.
"Prin existenţa dispeceratului integrat, anumiţi paşi din acest lanţ se reduc şi se face alocarea resursei direct din dispeceratul integrat, ceea ce înseamnă o reducere a timpului de intervenţie", explică Andrei Biriş, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj.
La Cluj-Napoca, în aşteptarea noului dispecerat, medicii şi pompierii s-au reunit într-un centru comun, de probă. S-a reuşit astfel reducerea timpului de intervenţie cu până la 2 minute per caz.
"Trebuie să ne gândim spre exemplu la stopul cardio-respirator, care ar trebui resuscitat în 3 - 5 minute de la apariţia lui. Scurtarea acestuia ne ajută practic să resuscităm mai repede sau să intervenim mai repede la un pacient", precizează medicul Adela Golea, coordonator UPU Cluj.
Cu beneficii clare, dispeceratul integrat 112 se lasă însă aşteptat la Cluj-Napoca de mai bine de 6 ani. Acesta ar trebui să funcţioneze într-un spaţiu de 700 de metri pătraţi, iar banii s-au găsit abia în 2012. Construcţia se află pe ultima sută de metri, dar aparatura nu a fost încă achiziţionată.
"Sala dispeceratului integrat, unde vor fi 16 pupitre de comandă, unde îşi vor desfăşurarea activitatea operatorii. Sala alăturată, una mai mică, este o sală de training. În spate este sala de consiliu, unde factorii decizionali vor conduce intervenţiile", declară colonelul Ţuca Brancadan, şeful Serviciului Logistic ISU Cluj.
Consiliul Judeţean Cluj, autoritatea care trebuie să finanţeze acest centru, a alocat anul trecut 700.000 de lei, bani care au ajuns doar pentru lucrările de amenajare a spaţiului.
"În cursul anului acesta, vom mai face în continuare finanţări şi, de fapt, finanţarea constă în instrumente de comunicaţii şi anul acesta, în funcţie de necesar, vom mai face finanţări", a declarat Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.
În momentul de faţă, în România funcţionează doar un singur dispecerat integrat, la Tîrgu Mureş.