"Cuibul Berzelor", deschis în urmă cu 4 ani, este unul dintre centrele din Cluj-Napoca unde femeile însărcinate pot să afle tot ce ţine de alăptare. La cursuri vin, lunar, peste 30 de viitoare mămici.
"Bebeluşul trebuie susţinut pe antebraţ şi să-i fie susţinut umărul şi spatele. Nu să fie pus cu capul în cot, pentru că dacă este pus cu capul în cot, este băgat cu bărbia în piept, ceea ce nu-i permite să înghită", explică Maria Mermezan, educator prenatal.
Beneficiile unor astfel de centre nu se opresc la oferirea de informaţii. Cele mai multe mămici menţin legătura şi după naştere şi îşi oferă sprijin în problemele legate de alăptare.
Medicii pediatri din Cluj-Napoca spun că informarea tot mai corectă a femeilor însărcinate se reflectă în statistici. La unele cabinete, numărul pacientelor care au ales să alăpteze a crescut în ultimii ani şi cu 80%.
"Este şi datorită interesului pe care îl manifestă mamele, care au tendinţa de a se informa mult mai bine. Nu cred că se poate generaliza pe toată ţara, pentru că în Cluj există foarte mulţi educatori prenatali. Alăptarea este mult influenţată de ataşarea la sân a copilului, cât mai precoce după naştere. Din păcate, nici în maternităţile private nu se întâmplă acest lucru, decât dacă mama îl cere ferm", declară Pentronela Popoviciu, medic pediatru.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, alăptarea are un impact puternic asupra şanselor de supravieţuire, sănătăţii, nutriţiei şi dezvoltării copilului. Din păcate, potrivit datelor UNICEF, România se află pe ultimul loc din Europa, în ceea ce priveşte rata alăptării. Potrivit unui studiu recent, doar una din zece românce alăptează copiii până la împlinirea vârstei de 6 luni.