În comuna Floreşti, 60 de persoane au ajuns de urgenţă la spital anul acesta, după ce au consumat carne cu trichineloză, care nu a fost verificată în prealabil de medicii veterinari.
"Ei cred că porcul a fost crescut în condiţii bune şi nu are de ce să fie infestat cu acest parazit. Nimeni nu este obligat să meargă cu carnea la veterinar. Se face pur şi simplu pentru sănătatea omului", a explicat Bogdan Pivariu, medic veterinar în circumscripţia sanitar-veterinară Floreşti.
Costul unei astfel de analize variază între 10 şi 30 de lei, în funcţie de cabinetul veterinar ales. Banii nu ar trebui să constituie o problemă, mai ales că boala poate provoca chiar decesul.
"Dacă boala evoluează şi prognosticul ar fi mai grav, atunci apar durerile musculare, acele miastenii, fenomenele neurologice. 2% dintre cazuri pot să fie cu prognostic rezervat până la deces", spune Monica Costin, director de îngrijiri al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.
Trichineloza este o boală care se manifestă diferit de la un organism la altul. Primele simptome pot apărea la unele persoane la doar două zile după consumarea cărnii infestate, în timp ce la altele, procesul durează chiar şi două săptămâni.
Doar o treime din cei aproape 80.000 de porci tăiaţi anual la Cluj sunt verificaţi de autorităţile sanitar-veterinare.