Înainte de Crăciun, fermierii reclamă "haosul de pe piața cărnii de porc": Nu există niciun fel de control
Crăciun tradițional cu produse importate - așa vor petrece românii și anul acesta, mai ales când vine vorba despre preparatele din carne porc pe care le vor pune pe masa de sărbătoare. Importăm mult din Spania, Ungaria, Germania și Polonia. Producția internă de carne de porc acoperă doar 20% din necesarul de consum de la noi.
2,8 milioane de porci sunt crescuți anul acesta, în fermele din România. Comparativ, în 2016, erau 4,3 milioane de exemplare. Încet-încet, am ajuns ca, din cele 37,5 kilograme de carne de porc mâncate în medie în fiecare an de un român, doar maximum 7 kilograme să provină de la animale crescute în fermele din România.
Ioan Ladoși, Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România, a explicat la Digi24 că în România, "piața e jumătate piața comercială de unde orășenii se aprovizionează, și cealaltă jumătate unde se află porcii crescuți în gospodărie, iar asta va avea influență asupra prețului într-un mod clar și diferit."
"Spania e de departe pe primul loc, are cea mai mare producție și disponibilitate către export. Spania are supraproducție de carne de porc.
Noi am cerut să fie un control asupra comerțului, problema e că nu există niciun fel de control. În această vară a ieșit legea porcului, girată prin vot în parlament de ministru.
Cerem doar să se respecte niște reguli, pentru că, în haosul de pe piața cărnii de porc, dacă nu avem reguli în contextul pestei porcine africane, la anul vom avea și mai puțini porci", a declarat Iaon Ladoși.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
- Etichete:
- producători
- alimente
- fermieri
- import
- carne porc