Cristina Pogăcean şi Cosmin Andron au plecat plini de ambiţie spre Nepal, având foarte puţine informaţii despre vârful de peste 6.000 de metri pe care aveau să îl escaladeze în premieră. Nu s-au lăsat descurajaţi nici de faptul că au fost nevoiţi să îşi schimbe ruta de ascensiune în ultimul moment.
„Este un vârf de 6.000 de metri ce nu mai fusese urcat, l-am urcat, credem noi, pe o rută estetică şi nu doar noi. Probabil cel mai dificil a fost în prima zi sau începând cu după-masa primei zile, când a fost o furtună, care s-a transformat într-o furtună electrică şi a durat destul de mult şi nu aveam unde să ne adăpostim”, povestește Cosmin Andron.
„Este destul de dificil în comparaţie cu o ascensiune normală, pe o rută comercială, unde vezi, zi de zi, zeci de oameni cu care poţi să discuţi. Pe un traseu normal de obicei găseşti foarte multe informaţii înainte şi poţi să te pregăteşti. Noi am plecat în ascensiune cu o poză”, a adăugat Cristina Pogăcean.
Din mai 2013, pe vârful Gandharva Chuli din Himalaya există un singur traseu de ascensiune, cel românesc.
„Noi am preferat să ne referim la el ca şi traseul românesc. Oriunde mergi în munţii mari din lume este un traseu sloven, un traseu britanic, un traseu francez. Nu sunt atât de multe trasee româneşti şi aşa că e mai bine să îi păstrăm numele ăsta”, a declarat Cosmin Andron.
Reuşita le-a adus prima nominalizare din istoria României la premiul Pioletul de Aur. O competiţie prestigioasă derulată în Franţa şi care răsplăteşte alpiniştii care au ascensiuni în premieră pe trasee foarte dificile.
„După ce am coborât de pe vârf, Cosmin mi-a spus că putem să avem şanse să fim nominalizaţi. Nici nu vroiam să mă gândesc la aşa ceva. E cel mai important premiu pe care poate să îl primească un alpinist în cariera sa”, a mai spus Cristina Pogăcean.
Numele celor şase finalişti ai competiţiei vor fi cunoscute până la finalul lunii martie