Alpinistul Adrian Laza a devenit primul român care a cucerit toate cele 14 vârfuri montane din lume de peste 8.000 de metri

Data actualizării: Data publicării:
adrian laza
Adrian Laza. Foto: Facebook/Catalin Oprisan

Un inginer silvic din Neamț, Adrian Laza, a reușit o premieră pentru un român. Alpinistul a escaladat toate cele 14 vârfuri de peste 8000 de metri din lume. Ultimul din palmares a fost un masiv din Himalaya, Shishapangma, pe care a încercat să îl mai cucerească de încă două ori până acum, scrie Monitorul de Neamț

Adrian Laza, un inginer silvic din Neamț, a reușit să escaladeze toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din lume miercuri. Soția bărbatului a scris, în cadrul unei postări de pe rețeaua socială Facebook, un mesaj în care prezintă detalii despre expedițiile alpinistului.

„Bravoooooo!!!! Extraordinar!!!! Ai reușit, Adrian, ai scris istorie pentru tine, pentru România, pentru noi toți! Ce călătorie, ce nebunie, câtă muncă, câtă sacrificiu, câtă ambiție și determinare! Voi sunteți PRIMII, iar noi suntem mândri și bucuroși!”.

În cadrul aceleiași postări, Ina Laza a mai scris „<<Am să vin iar și te cuceresc deoarece ca munte nu poți crește, dar ca om, eu pot>>, Sir Edmund Hillary (Sir Edmund Percival Hillary a fost un alpinist și explorator neozeelandez, fiind primul om care a ajuns pe Everest, ca membru al celei de-a noua expediții britanice de cucerire a vârfului, în 1953 – n.red.)

… Și ai făcut-o! Ai <<crescut>> ca persoană dincolo de limite inimaginabile, iar Shishapangma ți-a permis să mergi pe vârful ei în această dimineață (9 octombrie 2024 – n.red), adăugând al 14-lea gigant la cartea imensei tale reușite. Suntem recunoscători și ne rugăm pentru coborârea ta în siguranță!”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Alpinistul în vârstă de 61 de ani a primit vizele și permisele necesare ascensiunii și a trecut granița dintre Nepal și Tibet (China) pe data de 21 septembrie, potrivit sursei citate. Călătoria a fost alcătuită din alpiniști care încercau să escaladeze al 14-lea optmiar din carieră. Ultima încercare de a atinge vârful a avut loc în aprilie anul acesta, când Adrian Laza se afla în Nepal, așteptând permisiunea oficialităților chineze pentru a urca pe Shishapangma, un vârf cu înălțimi de 8.013, 8.027 sau 8.046 metri.

Ina Laza declara la acea perioadă că expediţia Shisha nu va avea loc anul acesta: „Autorităţile chineze au decis să anuleze expediţia. Suntem necăjiti şi dezamăgiţi, dar rămânem încrezători că membrii echipei noastre vor persevera, se vor antrena, vor continua să urce alţi munţi, pentru o posibilă încercare anul viitor. Le dorim tot ce este mai bun şi-i vom urmări mereu cu sufletul şi cu gând bun! Ne revedem acasă, în Ceahlău!

Nu s-a pus problema de viză; o obţinea fără probleme. Dreptul de a urca pe munte nu li s-a acordat. Pur şi simplu au închis Shishapangma şi apoi şi Cho Oyu. Nu se dau explicaţii, pur şi simplu se anunţă. Deci nu ştie nimeni exact de ce nu s-a dat voie. Şi vremea a fost destul de rea şi poate s-a vrut evitarea unei tragedii precum cea din toamnă“, a mai spus soția alpinistului român. 

În anul 2023, patru persoane și-au pierdut viața într-o avalanșă pe Shishapangma, iar Adrian Laza a fost martor la incidentul șocant. Grupul din care făcea parte Adrian Laza a reușit să evite o avalanșă majoră în prima expediție care a avut loc pe 7 octombrie 2023. Un alt grup, care se afla la doar câteva sute de metri în față, nu a reușit să scape din fața avalanșei, și astfel două alpiniste din SUA, Anna Guțu, de origine română, și Gina Marie (cu 13 optmiari la activ), împreună cu șerpașii Mingmar Sherpa și Tenjen Lama, au murit.  

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri