Noua staţie de epurare respectă cele mai noi reglementări europene de calitate şi eficienţă. Cel mai mare impact al acestei investiţii va fi asupra râului Târnava Mare. Evacuarea apelor uzate menajere colectate de la populaţie şi de la agenţii economici se va face doar după curăţarea acestora de substanţele poluante.
Nămolul biologic rezultat în urma procesului de epurare va fi folosit pentru fertilizarea terenurilor agricole din zonă. După darea în folosinţă a noii investiţii, administraţia publică locală se pregăteşte să racordeze peste 1.000 de locuinţe la sistemul de canalizare.
"Această staţie cuplată şi cu faptul că anul viitor nu va mai fi nici o locuinţă la nivel de municipiu care să nu poată fi racordată la canalizare, cred că din acest punct de vedere al apelor uzate Blajul este la un standard european", a afirmat primarul localităţii, Gheorghe Rotar.
Investiţia a fost făcută printr-un proiect european, derulat de compania de apă din judeţul Alba.
"Valoarea staţiei de epurare care s-a pus astăzi în funcţiune este de 5 milioane de euro şi cu reţelele care însumează încă 6,63 milioane euro şi acest obiectiv, aceste două contracte se vor termina în acest an", a precizat Viorel Lazăr, director general SC Apa CTTA SA.
O astfel de investiţie a fost demarată şi la începutul anilor 90', dar a fost abandonată în 1998, în lipsa unei finantări adecvate.