Romulus Oprea este unul din marii fermieri din judeţul Covasna. Anul acesta a cultivat 160 de hectare cu cartofi. A folosit în mare parte sămânţă adusă din ţările vestice şi asta pentru că niciun institut de cercetare ce se ocupă cu crearea de soiuri autohtone nu ar fi avut cantitatea necesară.
Cercetători în domeniu există, însă lipsa fondurilor împiedică instiututele de cercetare să scoată pe piaţă soiuri noi, adaptate solului şi condiţiilor climatice actuale. Dacă firmele din domeniu, din ţările din Europa de Vest, alocă milioane de euro, la noi de abia se ajunge la 50.000 euro pe trimestru.
Fermierii recunosc că ar fi mult mai avantajos să folosească sămânţă autohtonă, iar unii dintre ei aleg chiar să producă singuri sămânţa.
De exemplu, pentru un kilogram de sămânţă autohtonă, se plăteşte între 1,5 şi 2 lei, iar pentru cea de import între 3 şi 4,5 lei. Pentru a veni în sprijinul fermierilor, o soluţie ar fi crearea de parteneriate public-private, unde fermierii să contribuie cu fonduri, iar cercetătorii să creeze soiurile.