Dorin Sârbu este unul dintre cei 13 agricultori din judeţul Covasna care au găsit în cultivarea arbuştilor fructiferi o variantă viabilă la culturile tradiţionale din partea locului: cartofi, sfeclă sau porumb. Aşa că s-a gândit să-şi cultive cele două hectare de teren pe care le are cu 9200 de butaşi de afin. Înfiinţarea culturii îl va costa 16 mii de lei la hectar.
"Investesc în prelucrarea terenului, în plante, sistemul de irigaţie. Sunt fonduri proprii şi bani europeni pentru modernizare, când va fi nevoie de acoperire, deocamdată este pe fonduri proprii", spune Dorin Sârbu - cultivator de afine.
"Încercăm, prin noul PDR să stimulăm asemenea investiţii şi merită să facă, mai ales pe suprafeţe mai slabe, sau neproductive, pe dealuri sau alte asemenea suprafeţe. O să aibă o posibilitate mult mai mare de a accesa fonduri, în acest sens", spune Konczei Csaba - director executiv, Direcţia Agricolă Covasna.
Imre Bela are aproape un hectar şi jumătate de pământ cultivat cu arbuşti de coacăze negre, în Malnaş. A început plantarea lor acum patru ani şi vrea să îşi extindă afacerea, mai ales că anul acesta, datorită ploilor, costurile cu întreţinerea culturilor au fost mici, nu a fost nevoie de o irigare intensivă.
"Anul acesta am avut o cantitate aproximativă de o tonă, 1000 kg", spune Imre Bela.
Arborii nu sunt deloc pretenţioşi, iar costurile cu întreţinerea culturii pot fi uşor acoperite, mai ales dacă producătorul se orientează şi pe partea de procesare. Cheltuielile lui Imre Bela au fost în acest an aproape 2000 de euro.
Coacăzele se vând foarte bine şi în pieţe. Sunt cunoscute pentru conţinutul bogat de fier şi vitamina C. Preţurile, însă, sunt mult mai mari decât la producător.