Oierii ar putea circula pe drumurile naţionale

Data publicării:
OII DE KKT

În ultimii ani, coborârea oilor de la munte a devenit tot mai anevoioasă. Drumurile le sunt întrerupte de şosele pe care nu pot circula, iar înţelegerea oamenilor şi zonele cu liberă trecere, tot mai puţine. Ciobanii spun că o lege care să le facă mai uşor accesul dintr-o zonă în alta ar fi o adevărată binecuvântare.

"Nu poţi să ieşi cu animalul la autostradă. Unul mână mai iute, ştie viteza lui, animalul nu e ca o maşină, să îi pui frână, se sperie", spune Nicolae Mărtoiu - cioban.

Cristian Suciu din Rotbav a parcurs anul trecut mai bine de 1.300 de km, de-a lungul arcului carpatic, până în Polonia. A avut cu el 300 de oi, dar asta nu l-a împiedicat să ajungă la destinaţie, chiar şi de-a lungul drumurilor intens circulate şi asta pentru că infrastructura din alte ţări îi ajută pe oieri.

"Dacă era de exemplu autostradă sau era un drum mai circulat, de regulă, lângă ea exista un drum care făcea legătura dintr-un sat în altul", spune Cristian Suciu.

Omul a fost încântat să vadă turiştii dornici să se pozeze cu turma de mioare şi crede că accesul oilor la drumurile circulate ar putea ajuta mult şi turismul românesc.

"Eu mă gândesc că pentru turişti se poate face ca o stână turistică, cum e la ei, unde se încheagă numai pentru aşa ceva, ca să se poată vedea cum se încheagă şi tot, cum se prelucrează laptele", spune Cristian Suciu.

Altă părere au însă şoferii care nu văd cu ochi buni prezenţa turmelor pe drumurile naţionale.

"Nu, nu merge! Vă daţi seama, uitaţi câte maşini trec. Vă daţi seama ce se întâmplă? Şi aşa drumul este foarte greu", spune un şofer revoltat.

Reprezentantii transportatorilor spun că legea ar fi aplicabilă dacă ar exista marcaje pe unde turmele de oi sa treacă atunci când sunt peste şosele naţionale.

"Se impune să existe nişte delimitări, marcate corespunzător, pentru ca şoferii să poată să reducă viteza şi să se pregătească pentru ca atunci când întâlnesc o turmă de oi, care traversează destul de lent, se împrăştie, e bine să existe astfel de zone delimitate şi informare, prin indicatoare rutiere. Eu unul susţin şi oricine trebuie să susţină transhumanţa şi e importantă pentru componenta produselor tradiţionale româneşti", precizează Augustin Hagiu, consultant în transporturi.

Odată intrată în vigoare o astfel de lege, nu ar mai exista restricţii de circulaţie a turmelor pe drumurile publice. Excepţie fac, însă, autostrăzile şi drumurile expres.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a aflat vârsta maximă pe care o poate atinge un om. Descoperirea făcută în urma celui mai amplu studiu de...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...