Daniel Matei şi-a cumpărat în urmă cu doi ani primul detector de metale. Încet-încet a devenit o pasiune să iasă cu el şi să caute obiecte arheologice iar săptămâna trecută pasiunea a întâlnit succesul. Tânărul a găsit peste 6.000 de monede din perioada 1700 - 1800.
"Nu aveam nici cea mai mică bănuială că vom face o asemenea descoperire, de altfel eu chiar am considerat că la cât de rar ies eu cu detectorul. Nu voi descoperi o comoară şi efectiv a fost o mare surpriză şi când am săpat şi am văzut ce era acolo nu-mi venea să cred", Daniel Matei - cel care a găsit monedele.
A anunţat imediat autorităţile, a luat tezaurul şi l-a predat Muzeului Judeţean de Istorie care a şi început să analizeze monedele primite.
"Toate aceste monede în pungi, deci tipul acesta, parale, undeva înainte sau puţin după anul 1800, exceptând trei piese, este vorba de o piesă de 40 de parale, emisă de Sultanul Selym al treilea, în 1792. Nici la vremea aceea, ca de altfel nici acum nu era un tezaur fabulos. Da, este o cantitate enormă de monede, dar sunt monede mărunte, sunt monedele cele mai mărunte cu care se putea face un comerţ la vremea aceea.", spune Irina Cârstina - muzeograf, Muzeul de Istorie din Târgovişte.
Monedele au fost găsite în trei vase ceramice. Atât monedele cât şi oalele sunt destul de degradate, însă restauratorii speră să le poată aduce la strălucirea de altădată.
"Ca să restaurezi un vas trebuie să ai cele trei elemente de bază. Respectiv buză, pântec şi fund. Dacă le ai pe toate, atunci poţi să reconstitui în totalitate piesa, chiar dacă ai un număr mare de fragmente lipsă. O să necesite un timp de intervenţie mai îndelungat pentru că o să încercăm să aplicăm tratamentele cât mai slabe din punct de vedere al concentraţiei pentru a salva în totalitate monedele", Daniela Iamandi - şef secţie Conservare, Restaurare, Muzeul de Istorie Târgovişte.
Autorităţile spun că cei care găsesc astfel de comori cu ajutorul detectorului de metale trebuie să nu le mişte din locul unde le-au găsit şi asta pentru ca nu cumva să distrugă contextul.
"În momentul în care scoţi din mediul lui natural ca să spunem aşa un obiectiv, diverse vestigii arheologice, asupra acestor lucruri. Evident că intervine o distrugere imediată", Radu Alexandru, director Direcţia Judeţeană de Cultură Dâmboviţa.
Tezaurul găsit urmează să fie analizat şi abia apoi i se va stabili valoarea exactă. Monedele vor fi expuse după ce vor fi restaurate la Muzeul de Istorie din Târgovişte
Reporter: Mirela Palcu
Operator: Alexandru Apetroae