Tabăra din Crasna a încetat să funcţioneze cu 10 ani în urmă. De atunci clădirea principală şi cabanele de camping din jurul ei au fost lăsate în voia sorţii.
În vremurile bune, an de an, zeci de copii îşi petreceau vacanţele în tabăra de la Crasna. Acum însă clădirea este o ruină, vegetaţia şi-a făcut loc prin spărturile geamurilor iar păianjenii şi-au ţesut pânzele peste paturile care acum nu mai pot găzdui pe nimeni.
Ion Şanta are 80 de ani. Cu toate astea omul îşi aminteşte ca ieri de zilele frumaose de vară când satul Crasna era animat de copiii care veneau aici în tabără. Omul regretă că imobilul a fost lăsat în paragină.
"Când era tabăra erau copii era altceva, erau sute de copii care veneau aici. Din toată ţara veneau, stăteau şi veneau la noi oale, găleată", îşi aminteşte bătrânul.
Autorităţile locale au vrut să reabiliteze tabăra însă s-au împiedicat de birocraţie.
"În 2011 Consiliul Judeţean a primit patru tabere de la Ministerul Turismului şi Tineretului, tabăra de la Zăbala, Comandău, Junca şi Crasna. La solicitarea Primăriei Sita Buzăului, peste două luni de zile tabăra din Crasna a fost predată prin hotărârea Cosniliului judeţean. având în vedere că statutul taberelor a fost diferită, ministerul în fond a predat numai clădirile", spune Henning Laszlo - vicepreşedinte Consiliul Judeţean Covasna.
"Fiind terenul pe trezoreria statului, în aceste construcţii din domeniul public sita buzăului nu putem investi în ele, ar fi o deturnare de fonduri ca să ne apucăm să reabilităm această tabără", spune Stoica Nicolae - primarul comunei Sita Buzăului.
Tabăra din satul Crasna este una din cele 5 tabere şcolare din judeţul Covasna şi a fost primul loc de cazare al turiştilor din comuna Sita Buzăului. A existat înainte să fie construite pensiunile aici. Dacă autorităţile locale vor intra în posesia terenului pe care se află tabăra plănuiesc să o reintroducă în circuitul turistic cu fonduri europene.