Blocul a fost ridicat în 2008, cu o cheltuială de aproximatv 40 de mii de euro, de Consiliul Judeţean Braşov. Terenul a fost ales în cel mai sărac cartier al municipiului Săcele, pentru că de acolo erau şi potenţialii beneficiari ai locuinţelor. Consiliul Judeţean a ridicat două clădiri, a câte opt garsoniere, cu containere pe care le-a cumpărat dintr-o bază NATO dezafectată. E şi motivul pentru care clădirea a fost botezată Casa NATO.
Lucrările au fost încheiate în 2008, însă nimeni nu s-a bucurat de casă nouă. Şi sunt slabe şanse să de bucure vreodată, câtă vreme terenul nu este intabulat şi în zonă nu există reţea de apă curentă sau canalizare. În casa NATO e doar reţea de curent electric, însă localnicii săraci din Săcele pur şi simplu nu au din ce să plătească facturile de consum.
" Au spart, au furat centrala, mă rog, până să vin, de exemplu eu sunt de un an şi ceva ", povesteşte un localnic.
" De când s-au făcut aici n-a locuit absolut nimeni în ele. Ar avea cine să stea în ele că-s mulţi amărâţi aici, care n-au case şi stau într-o mizerie ",adaugă un alt localnic.
Oficialii Primăriei Săcele au inspectat clădirea, pentru a evalua stadiul degradărilor. Şi au constatat că acolo pur şi simplu nu se poate locui: din cauza configuraţiei scărilor şi uşilor, Casa NATO ar fi o adevărată capcană pentru locatari, în caz de incendiu.
" La câtă vreme a trecut de la amplasarea acestei investiţiim deci vorbim de opt ani de zile, pot să spun că şansele sunt minimale ca acea clădire să fie vreodată locuită de persoane nevoiaşe ", spune Geczi Gellert, viceprimar Săcele.
Casa NATO de la Săcele nu e singurul caz de acest gen. În cel mai sărac cartier din Făgăraş, un alt bloc construit tot din banii Consiliului Judeţean se degradează de la o zi la alta, fără ca cineva să fi locuit vreodată acolo. Oficialii Consiliului Judeţean Braşov nu au oferit pana acum un punct de vedere fata de situatia cladirii de la Sacele.