Aparatul, în valoare de 7500 de euro, a fost primit cu mare bucurie de medicii din Sfântu Gheorghe. Deşi spitalul dispune şi de alte incubatoare obţinute cu fonduri europene, cel primit este unul ultraperformant.
"Se poate conecta direct la oxigen. Are sistem propriu de administrare, după cum stabileşte medicul", spune dr. Antal Almos - director medical Spitalul Judeţean Sfântu Gheorghe.
Într-un astfel de incubator, este monitorizată în permanenţă temperatura nou născutului, greutatea și starea lui de sănătate. Bebeluşul este astfel ajutat să se dezvolte ca orice copil născut la termen.
"Sunt întotdeauna binevenite, dat fiind finanţarea precară în sistemul de sănătate, cred că pot să vorbesc la nivel de ţară, nu numai la nivel de judeţ. Ajută şi au impact semnificativ asupra activităţii şi asupra siguranţei actului medical. O aparatură nouă întotdeauna îmbunătăţeşte calitatea actului medical", spune Robert Andras-Nagy - manager Spitalul Judeţean Sfântu Gheorghe.
În 2014, în secţia de neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântul Gheorghe, s-au născut 1.002 bebeluşi. Din aceştia, 96 au venit pe lume prematur, necesitând îngrijire specială în secţiile de Terapie Intensivă Neonatală.
"Nu pot decât să fiu fericită şi să îmi dau seama că este cam singurul lucru pe care îl poţi face în viaţă, în aşa fel încât să fii mândru de tine cu adevărat. Nu banii, nu bussinesul, ci a ajuta copiii să crească sănătoşi şi împliniţi şi fericiţi", spune Amalia Năstase - ambasador al programului
Donaţia primită de spitalul din Sfântul Gheorghe face parte dintr-o campanie care se desfăşoară la nivel naţional şi care are ca scop reducerea mortalităţii infantile. Până acum au fost ajutate maternităţi din 33 de judeţe, care au primit aparatură în funcţie de nevoi.
Potrivit ultimelor statistici, România s-a menţinut și anul trecut pe primul loc în clasamentul mortalității infantile la nivelul întregii Uniuni Europene, cu o rată de 8,5 la 1.000 de nou născuţi, faţă de media europeană de 3,9 la mie.