Vitos Laszlo cultivă cartofi de peste 40 de ani dar niciodată nu s-a confruntat cu o secetă ca anul acesta. De 30 de zile nu a mai plouat în zonă iar temperaturile, la nivelul solului, au atins chiar şi 50 de grade Celsius. Fermierul are 120 de hectare cultivate, iar în prezent, aproape jumătate sunt complet distruse.
"S-au deshidratat complet şi cartofii, pământul s-a uscat şi vegetaţia s-a oprit mai de mult, s-au uscat şi vrejii. De mult, de mult nu mai cresc cartofii", spune Vitos Laszlo.
Situaţia este asemănătoare în tot judeţul Harghita. Keresztes Vincenţiu are şi el peste 100 de hectare cultivate cu cartofi, iar vremea i-a distrus 40 de sută din cultură.
"Cartoful nu este o cultură care rezistă la plus 35 de grade. Pur şi simplu, pe unele parcele unde vegetaţia deja, aşa cum se vede şi aici, vegetaţia dispare din cauza secetei, acolo cartoful pur şi simplu fierbe în sol", spune Vincenţiu Keresztes.
Pentru întreţinerea unei culturi de cartofi, costurile sunt între 10.000 şi 20.000 de lei pe hectar. În prezent, din cauza secetei se pierd până la 12 tone pe hectar, adică în jur de 1.000 de euro.
"Pierderile sunt foarte mari, este afectată toată suprafaţa cultivată cu cartofi, cele 9.050 de hectare, dar în diferite grade de aşteptare. Deja au început să lucreze comitete locale de urgenţă pentru evaluarea pagubelor şi Guvernul vor să solicite de la Bruxelles un fel de ajutor, sub formă de minimis, pentru compensarea pierderilor", a precizat Török Eugen - directorul Direcţiei Agricole Harghita
Speranţa cultivatorilor rămâne accesarea de fonduri europene care să fie folosite pentru construirea unor sisteme de irigaţii. Agricultorii nu pot nici să renunţe la cartofi şi să cultive altceva pentru că nu le permite clima din zonă. Iarna temperaturile sunt foarte scăzute şi alte culturi nu ar rezista.
Reporter: Liviu Beju
Operator: Zoltan Munteanu-Racz