Doamna Maria a acceptat provocarea organizatorilor şi a venit la festival pregătită să ne dezvăluie tainele unei ciocolate de casă.
"La 2 porţii, 400 de mililitri de apă, am adăugat zahărul care s-a topit, pe urmă am adăugat untul pe care l-am tăiat bucăţele ca să se topească mai repede, apoi cacaoa, esenţa de rom şi pe urmă am început să punem, încet încet, laptele praf, care trebuie bătut continuu", ne spune Maria Pantelimon.
După gust se pot adăuga, alune, nucă, biscuiţi. Pe lângă reţeta ciocolatei tradiţionale, de casă, pofticioşii au văzut cum se prelucrează dulciurile şi într-o fabrică .
Pe lângă faptul că ciocolata reprezintă un desert delicios, ea poate fi folosită şi ca materie primă pentru artişti. Eltes Barna sculptează, din ciocolată, adevărate opere de artă. "De obicei eu lucrez în lemn şi piatră, dar este mult mai uşor în ciocolată', afirmă Eltes Barna.
La festival au participat 20 de producători de dulciuri din România și Ungaria, care au venit cu specialităţi care mai de care mai gustoase.
"Diverse sortimente de praline, din ciocolată, avem marţipan cu ghimbir, deci nişte gusturi ieşite din comun", declară Maria Falcuş - reprezentant fabrică cicolată Ungaria
Preţurile poduselor aflate la vânzare au fost pentru toate buzunarele. O pralină cu marţipan a costat 2 lei iar o tabletă de cicolată cu roşii şi busuioc, cu lămâie şi ghimbir, piper verde sau cili şi migdale, 11,5 lei.