Patima are 16 ani ani şi este cel mai înalt cal de competiţii din România. Ea şi stăpâna sa, Irina, fac echipă de un an şi împreună au câştigat multe competiţii.
"Caii cu experienţă te ajută foarte mult. Atunci când faci greşeli, sau când îi bagi dedesubt sau când vii de mai departe, te ajută foarte mult, sar din orice poziţie şi e o diferenţă foarte mare între ea, care are 13 ani şi Lucy Lu, care are 6, aproape 7 ani", ne spune Irina Mateescu, campioană.
Irina a venit la Prejmer hotărâtă să mai adauge o victorie în palmaresul echipei. Împreună cu Patima a reuşit să obţină, până acum, titlul de vicecampioană naţională şi locul cinci la Balcaniada din Grecia. Acum, Irina şi Patima se pregătesc pentru campionatele europene. Tânăra mărturiseşte că secretul succesului este relaţia solidă pe care o are cu calul său.
"Mă duc la ea, îi duc morcovi, zahăr mere şi facem tot felul de chestii împreună, prostii şi alte chestii. Şi nu ştiu, ne-am apropiat, într-un fel e ca o soră pentru mine", povesteşte Irina.
Rezultatele bune presupun însă şi cheltuieli pe măsură. Sporturile ecvestre sunt printre cele mai costisitoare din lume. Un cal aşa cum este Patima poate costa chiar şi 150.000 de euro. Iar preţul creşte în funcţie de palmaresul acestuia. Şi nici echipamentul nu este ieftin.
Pentru cal trebuie lucruri de calitate, de piele. Şaua, frâul, protecţiile de picioare. O şa poate costa de la 2.000 de lei şi poate să ajungă la 2.000 de euro, 5.000 de euro", afirmă Laura Ilin - comerciant.
La prima etapă a campionatului naţional de sărituri peste obstacole organizat la Prejmer au participat sportivi din toată ţara.
Proprietarii bazei de la Prejmer speră ca odată cu această competiţie să încurajeze dezvoltarea sporturilor ecvestre şi să organizeze cât mai multe concursuri în centrul ţării.