În urmă cu trei ani, Cetatea Rupea era o ruină şi reprezenta o povară pentru municipalitate, nu un motiv de mândrie. În speranţa că pot transforma edificiul într-un punct de atracţie, reprezentanţii primăriei au accesat fonduri europene nerambursabile. Din cei peste 20 de milioane de lei pe care au reuşit să îi obţină, edilii au reuşit în trei ani să schimbe faţa cetăţii.
În proiectul de reabilitare, specialiştii au estimat pentru perioada iunie-decembrie o medie de 5.000 de turişti. În realitate însă, cifra a fost cu mult depăşită.
"În ultima perioadă, de la deschidere şi până în momentul de faţă au fost aproape 38.000, fără câteva zeci. Am avut şi japonezi şi americani şi din Europa, nici să nu mai vorbim", a declarat Adrian Călbează, administratorul cetăţii.
Acum, cetatea este o adevărată sursă de venit pentru primăria Rupea, iar turismul este noua preocupare a celor de aici.
"În perioada asta am încasat în jur de 3 miliarde şi jumătate de lei vechi. Toţi banii pe care îi obţinem de acolo se folosesc numai pentru cetate.", a afirmat primarul localităţii Rupea, Flavius Dumitrescu.
Exemplul autorităţilor din Rupea a fost preluat şi de alţi primari din judeţul Braşov. Deşi nu au reuşit să acceseze fonduri europene, reprezentanţii municipalităţii din Feldioara au obţinut fonduri judeţene pentru a reinclude cetatea de aici în circuitul turistic.
Ultima reabilitare a cetăţii din Feldioara a fost făcută în secolul al XVIII-lea, astfel că monumentul este într-o stare avansată de degradare. Lucrările începute în acest an se vor finaliza în 2016.