Agricultorii se tem că producţia mare de sfeclă va duce la scăderea preţului 

Data publicării:
SFECLA ZAHAR BUN

Mihai Tatu are 350 de hectare cultivate cu sfeclă de zahăr. Zilele acestea a început să recolteze, iar până acum a scos în jur de 65 de tone pe hectar. Cu 50% mai mult față de anul trecut, însă asta nu înseamnă neapărat și un profit mai mare. Dacă anul trecut vindea sfecla către fabrica de zahăr la aproape 40 de euro pe tonă, anul acesta prețul abia depășește puțin 30 de euro pe tonă.

"Prețul la zahăr este cel care ne nemulțumește pe noi, pentru că anul trecut zahărul era 4,50 lei și acum e 2,40 lei. Ce ne îngrijorează și mai tare este faptul că nu știm dacă fabrica, la acest preț de vânzare al zahărului va putea să ne plătească și cei 40 de euro așa cum este stipulat", spune agricultorul Mihai Tatu.

În total, anul acesta agricultorul estimează că va recolta în jur de 230.000 de tone de sfeclă de zahăr. Întreaga cantitate o vinde apoi fabricii de zahăr de la Bod. Pe lângă el, alți 70 de agricultori dau sfeclă fabricii. Astfel, materia primă de pe 6.500 de hectare din județele Brașov și Covasna este prelucrată la Bod. În total, aproximativ 37.000 de tone de zahăr fabricat strict din sfeclă ies anual pe poarta fabricii.

"Dacă acum cinci ani de zile kilogramul de zahăr avea prețul de 2,1 lei acum se învârte undeva în jur la un leu 80, un leu 90. Vă dați seama că este o mare problemă pt noi pentru că costurle au crescut", spune Ioan Urdea - director general, Fabrica de Zahăr Bod

Specialiștii spun că anul acesta este cel mai bun din 1989 încoace în ceea ce privește producția de sfeclă și conținutul de zahăr al fructului este unul ridicat. Este un record pentru ultimii 25 de ani, spun specialiștii.

Consumatorii sunt cei mai avantajaţi de producţia mare de sfeclă şi de preţul scăzut al zahărului.

În total, românii consumă în jur de 540.000 de tone de zahăr pe an, în timp ce cota de zahăr a ţării noastre este de puțin peste 100.000 de tone pe an. În țara noastră mai există doar patru fabrici de zahăr şi doar cea de la Bod produce zahăr doar din sfeclă, fără să folosească trestie de zahăr.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri