Adriana Comănoaia este din Slatina şi a absolvit Academia Forţelor Aeriene cu media 9,76. A fost desemnată şefă de promoţie şi repartizată într-o unitate militară din judeţul Timiş, unde va lucra ca pilot de elicoptere.
"Aviaţia este o pasiune pentru mine, mi-am dorit foarte mult timp să ajung în Forţele Aeriene, să ajung la manşă", spune slt. Adriana Comănoaia, şefă de promoţie
Sublocotenentul Comănoaia este în viaţa militară din adolescenţă, pentru că a absolvit şi cursurile Colegiului Naţional Militar de la Breaza.
"Asta şi-a dorit dintotdeauna să facă, opţiunea a fost numai şi numai a ei, decizia de a ajunge pilot îi aparţine în totalitate", spune tatăl Adrianei.
Promoţia 2015, a Academiei Forţelor Aeriene, a fost denumită "Regele Ferdinand - 150". Este formată din 53 de absolvenţi, dintre care nouă sunt fete. Patru din cele cinci specializări de absolvenţi din acest an au fete drept şefi de promoţie.
"Este o chestie normală până la urmă, pentru că ştiţi foarte bine, fetele sunt mai silitoare şi mai conştiincioase, băieţii tind să atingă performanţe maxime cu eforturi minime", a precizat mr. Alexandru Roman, purtător de cuvânt, Academia Forţelor Aeriene.
Cursurile Academiei Forţelor Aeriene au durat trei ani. Absolvenţii au fost pregătiţi pentru structuri ale Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului Afacerilor Interne.
Printre absolvenţi este şi locotenentul Igor Stoian, din Republica Moldova, specializat în control al traficului aerian militar.
"O să lucrez acasă, în ţara mea, la Aeroportul Militar Mărculeşti şi sunt foarte fericit că o să fiu şi eu lângă colegii mei de acasă, care tot fac parte din Forţele Aeriene ale Republicii Moldova", spune lt. Igor Stoian.
Toţi absolvenţii au fost repartizaţi pe posturi, în funcţe de media obţinută şi de propriile opţiuni. Vor începe să lucreze efectiv în unităţile militare după ce trec prin cursuri ale şcolilor de aplicaţie. Cursurile au o durată între şase şi opt luni, în funcţie de specializările militare.
Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Răzvan Rădache