Încă o criză majoră la Boeing: angajații vor intra în grevă după respingerea unei creșteri salariale de 25%

Data actualizării: Data publicării:
Angajații Boeing intră în grevă. Foto: Profimedia Images
Angajații Boeing intră în grevă. Foto: Profimedia Images

Angajații Boeing vor intra în grevă după ce au respins cu o majoritate covârșitoare un acord provizoriu între reprezentanții sindicatului și producătorul de avioane care includea o creștere salarială de 25%, transmite BBC. Peste 30.000 de lucrători – care produc avioane, inclusiv modelele 737 Max și 777, în zonele Seattle și Portland – urmează să renunțe la unelte vineri la miezul nopții.

Prima grevă a lucrătorilor din 2008 are loc în contextul în care producătorul de avioane se află sub atenta supraveghere din partea autorităților de reglementare și a clienților din SUA, după ce un incident cu un panou de ușă s-a petrecut în timpul zborului unui avion 737 MAX în ianuarie.

Crizele în creștere au afectat acțiunile Boeing și au provocat o răsturnare de situație la nivelul conducerii. Acțiunile Boeing au scăzut vineri cu 4%. Acțiunile au scăzut cu aproape 38% de la începutul anului 2024.

Retragerea este un nou eșec pentru companie, care se confruntă cu pierderi financiare tot mai mari, în timp ce se străduiește să își refacă reputația după o serie de probleme de siguranță, inclusiv două accidente fatale.

Este, de asemenea, o lovitură majoră pentru noul director general al Boeing, Kelly Ortberg, care a fost numit luna trecută cu misiunea de a redresa activitatea.

Aproape 95% dintre membrii de sindicat care au votat în cadrul scrutinului au respins acordul salarial, iar 96% au sprijinit acțiunea de grevă.

La rândul său, cotidianul The Washington Post comentează că greva este o mustrare dură pentru Boeing și ar putea reprezenta cea mai perturbatoare provocare de până acum pentru o companie care și-a petrecut cea mai mare parte a acestui an încercând să reducă pagubele în timp ce trecea de la o criză la alta.

Potrivit analiștilor, greva riscă să deraieze redresarea gigantului aerospațial în urma provocărilor financiare și de siguranță actuale și ar putea costa compania aflată în criză de bani aproximativ 1 miliard de dolari pe săptămână. Sindicatul joacă un rol-cheie în asamblarea unora dintre avioanele cel mai bine vândute ale companiei.

Cel mai direct impact este asupra fabricilor de asamblare Boeing din Washington, în special în Everett și Renton. O încetare prelungită a lucrului ar putea avea, de asemenea, un impact asupra furnizorilor Boeing și, eventual, ar putea diminua cota sa de piață în sectorul aerospațial.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri