A fost sărbătoare mare astăzi în Ţara Făgăraşului. Cetele de feciori din toate satele din zonă au venit la colindat în catedrala mare din Făgăraş. După Slujba de Sfântu Ion , fiecare ceată a interpretat o colindă specifică satului din care provine.
Peste 800 de colindători din 33 de sate din Ţara Făgăraşului, atât din judeţul Braşov cât şi din Sibiu, au venit la colindat în catedrala mare din Făgăraş. După slujba de Sfântul Ioan fiecare ceată a cântat câte o colindă specifică din zona din care provine.
"Colinda e specifică satului nostru. Se cântă doar acum de Sfântul Ioan? Nu de Crăciun, avem mai multe colinde pe care le colindăm în seara de Crăciun", Darius Achim - colindător
"Este tradiţională de la noi din comună,de la strămoşii noştrii. Am moştenit-o şi noi o continuăm",Vlad Morar - vătaf.
Tinerii au venit îmbrăcaţi în costumele tradiţionale, fiecare cu specificul satului, dar au adus cu ei şi zurgălăii sau podoabele cu care merg la colindat în perioada sărbătorilor. Alături de ei au venit si preoţii, dar şi primarii din comunele lor.
"Această capră pe care aţi adus-o e specifică? E specifică comunei noastre, este alcătuită din o blană de iepure împodobită cu diferite straie, ţoale cum se zice la noi. Clopoţei, zurgălăi, funde", Ionuţ Alexandru Găleată, colindător.
"La acest festival se vede foarte bine ducerea mai departe a tradiţiilor şi portului popular în Ţara Făgăraşului. Au colinde specifice satului lor, după Cum vedeţi şi portul este diferit de la un sat la altul. Fiecare ceată are o colindă nu foarte lungă, găsesc o colindă mai scurtă", Gheorghe Sucaciu - primar Făgăraş.
Îm Ţara Făgăraşului cetele de colindători se formează în ajunul sărbătorii de Sfântul Nicolae. Colindătorii sunt tineri necăsătoriţi, iar în seara de Crăciun merg pe la fiecare casă din sat. De Sfântul Ioan, toate cetele se aduna la colindat în catedrala din Făgăraş.
Reporter: Sorin Secli / Operator: Dan Dascălu