O amendă de 1,8 milioane de euro pe luna riscă judeţul Braşov din cauza mai multor gropi de gunoi care nu sunt închise, deşi Uniunea Europeană a cerut repetat acest lucru. Procedura de infringement va fi declanşată în luna iulie, iar acum primăriile din cinci oraşe caută soluţii pentru evitarea penalizărilor. Închiderea totală a rămpilor de gunoi şi transportarea deşeurilor la gropi ecologice ar costa însă 6 milioane de euro, bani care trebuie strânşi de la bugetele locale, dar care nu există.
Cu toate că gropile de gunoi din judeţul Braşov au fost declarate închise, la Codlea, Victoria sau Făgăraş locuitorii, dar uneori şi firmele de salubritate, aruncă gunoiul tot pe vechile amplasamente.
"Doar aşa reziduuri, mai pun acolo unde e o groapă. Ce apare din construcţii, pe care nu mai poate să le ducă la Braşov. Le duce aici la rampă. Dar numai pământ am înţeles", localnic.
"A fost o perioadă de vreo săptămână când au adus. Când nu au avut acces la Braşov, şi au adus aici", localnic.
Închiderea celor 5 gropi de gunoi care nu respectă legislaţia de mediu se poate face de către fiecare primărie în parte, sau de către Consiliul Judeţean prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară. Consiliul Judeţean Braşov vrea să facă un plan de gestionare al deşeurolor pentru întreg judeţul, pentru ca altfel nu poate obtine fonduri europene.
"La momentul acesta sunt neînchise, neconforme. România va intra în infringement. La data de 11 februarie va fi o delegaţie a Uniunii Europene, se va deshide un proces împotriva României în care putem să luam o amendă de 1.800.000 de euro pentru gropile neînchise ca şi ţără. Nu sunt doar cele de la Braşov. Sunt 12 în toată ţara", Adrian Gabor - vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov.
Pentru a închide cele 5 gropi de gunoi neconforme de la Fagaras, Rasnov, Codlea, Rupea si Sacele sunt necesare peste 6 milioane de euro. Primariile nu au de unde lua banii, dar sunt fortate sa o faca. Sperantele lor sunt tot la Consiliul judetean si la asociatia care a gestionat la nivel de judet problema deseurilor.
"Ajunge undeva la 1.400.000 de euro. Nu ne dau banii afară din casă, dar printr-un nou OSF, printr-un nou proiect această sumă va fi mult mai mică. N-o să plătim niciodată. Pentru că există această asociaţie ADI ASO Mediu care nu şi-a făcut treaba şi chiar dacă se va ajunge la aceste penalităţi şi amenzi clar ne vom îndrepta cu aceste amenzi către asociaţie", Virgil Popa - primar Săcele.
"Prin acest proiect va fi prinsă închiderea gropii de gunoi, dar înainte, pentru că timpul este foarte scurt, Consiliul Judeţean alocă bani să se închidă aceste gropi de gunoi, recuperându-se prin acest proiect banii", Gheorghe Sucaciu - primar Făgăraş.
Cele 5 rampe de gunoi ar fi trebuit să fie închise până în luna iunie a anului 2016. Consiliul Judeţean Braşov vrea ca în cele 3 luni care au mai rămas până vor fi amendaţi să demareze studiul de fezabilitate pentru noile gropi ecologice. În cazul în care autorităţile judeţene nu vor reuşi să facă un proiect coerent şi să obţină finanţare, fiecare localitate poate primi amenzi zilnice între 8.000 şi 120.000 de euro.
Reporter: Sorin Secli
Operator: Mihai Stan