Ce face un președinte când se satură de penali și infractori?
Klaus Iohannis a dat semnalul că vrea să devină un președinte jucător. “Eu m-am săturat de atâția penali și infractori în vârful politicii românești. Deci, dacă vrem altceva, trebuie să acționăm”, a fost mesajul prezidențial.
Dincolo de vorbe, președintele are șansa să arate că și poate. 1 ianuarie bate la ușă, Europa e cu ochii pe noi, iar la Palatul Cotroceni se află cheia dărâmării Guvernului. În jurul unui nume nou de premier, se poate dezvolta un plan coerent, care poate strânge majoritatea necesară în Parlament. Lui Klaus Iohannis nu îi mai rămâne decât să demonstreze că e capabil și determinat în demersul său pentru reușita moțiunii de cenzură.
Trebuie să fie conștient însă că a lăsa toată operațiunea exclusiv pe umerii Opoziției îl pune în situația unui spectator la o înfrângere. Chiar dacă nu participă, tot în tabăra pierzătorilor o să fie așezat. Am asistat în ultimii doi ani la zbaterile celor de la PNL și USR, dar niciodată nu a existat un plan închegat de acțiune. De aceea, întâlnirile președintelui Iohannis cu liderii Opoziției s-au întensificat în ultima perioadă. Dar nu doar cu ei a negociat președintele, ci a lăsat poarta deschisă și pentru o facțiune din PSD. Noul Guvern nu înseamnă automat unul fără PSD.
Situația nu mai este la fel de roz pentru PSD ca în decembrie 2016. A pierdut majoritatea în Camera Deputaților, este contestat puternic în societate. Liviu Dragnea are momente când se clatină, dar, în pofida condamnărilor sale, a reușit până acum să iasă învingător din bătăliile interne. Pentru pesediști, Liviu Dragnea este garantul puterii. Garantul banilor, al funcțiilor, al bunăstării partidului. Pentru că nimeni altcineva nu a putut ieși în fața partidului cu mesajul: eu vă dau puterea! De aici și insistența cu care se discută Ordonanța de Urgență pentru amnistie și grațiere. Pe lângă putere, Liviu Dragnea promite și libertatea. Bani, putere, libertate este formula menținerii lui Liviu Dragnea în fruntea PSD.
Klaus Iohannis a simțit mirosul de sânge din tabăra PSD. Menținerea PSD în ecuația puterii, dar fără a-l include în ea pe Liviu Dragnea, este marea miză a lui Klaus Iohannis. A început să încurajeze o anumită facțiune și să decupleze PSD de Liviu Dragnea. Dușmanul este conducătorul, nu partidul. “PSD sub conducerea lui Dragnea nu este capabil să genereze un guvern performant”, sunt cuvintele președintelui. Lasă de înțeles că un PSD condus de altcineva poate deveni un partener de dialog. Președintele știe că PSD își poate sacrifica liderul, dar niciodată nu va sacrifica guvernarea. Nici un social-democrat nu va vota o moțiune de cenzură, știind că se duce în teritoriu să explice cum a votat el pentru pierderea puterii.
UDMR stă deoparte, dar are un mesaj clar: nu veniți la noi să votăm o moțiune de cenzură dacă nu ne spuneți ce puneți în loc. Kelemen Hunor a cerut să știe cine o să fie viitorul premier, cine o să asigure majoritatea. Între timp, relația cu PSD a mers bine, iar dialogul Liviu Dragnea – Viktor Orban a fost intermediat de liderul UDMR. Pragmatici, liderii Uniunii așteaptă să știe care o să fie câștigul lor după acest vot. Iar răspunsul poate veni tot de la Palatul Cotroceni, nu de la Ludovic Orban sau Dan Barna.
Dacă președintele Klaus Iohannis nu va reuși să convingă partidele că este nevoie de un alt Guvern, de un mesaj pro-european fără echivoc, de întărirea luptei anticorupție, vorbele sale vor rămâne la nivel de retorică. Depinde de Klaus Iohannis să nu irosească această oportunitate. Dacă nu va reuși, penalii și infractorii vor merge mai departe, indiferent de lehamitea unui președinte aflat în al patrulea an al mandatului său. În loc de președinte activ se poate transforma cel mult în gardianul Guvernului, mereu cu teama că o Ordonanță de Urgență poate dinamita țara în fruntea căreia a fost ales.
- Etichete:
- psd
- liviu dragnea
- klaus iohannis
- guvernul dancila