Editorial Transformarea energetică a României în noul context european

Data publicării:
Vlad Botoș
Vlad Botoș
Europarlamentar USR
Vlad Botoș este europarlamentar USR PLUS din luna mai 2019, vicepreședinte al Comisiei pentru Dezvoltare Regională (REGI), vicepreședinte al Delegației pentru Albania, membru în Comisia pentru Piață Internă și Protecția Consumatorului (IMCO). Este membru al Biroului Național USR.
green deal
Foto Jeff J Mitchell/Getty Images

La nivelul Uniunii Europene suntem în mijlocul unei transformări majore în domeniul energetic. Au loc discuții, seminarii, dezbateri atât între specialiștii din domeniu, cât și între specialiști și oamenii politici.

Discuțiile privind modalitățile cele mai bune, mai rapide pentru a decarboniza producerea și transportul de energie se combină cu necesitatea menținerii unei abordări economice, a fezabilității soluțiilor adoptate.

România trebuie să participe din plin la aceste dezbateri, la definirea problemelor și la găsirea celor mai bune soluții atât din punct de vedere al mediului, cât și din punct de vedere economic.

Una dintre cele mai evidente modalități de a rezolva problema este să ne îndreptăm spre producția de energie. Aici provocarea majoră este producerea energiei utilizând surse regenerabile și eliminarea combustibilului fosil și a lemnului.

Industria minieră se află așadar la o răscruce, extinderea extragerii minereurilor absolut necesare noii revoluții ecologice, grafen, litiu, metale rare și altele, și renunțarea la extragerea și arderea cărbunelui, ceea ce nu înseamnă nici pe departe că mineritul va înceta. Ramura va trebui transformată în întregime, adoptând modalități ecologice de extragere care țin cont atât de mediu cât și de sănătatea și bunăstarea minerilor.

În următoarele decenii, trebuie să fim sinceri, va trebui să renunțăm și la utilizarea arderii gazului, iar extracția va trebui să înceteze. Infrastructura nu va fi aruncată la coșul de gunoi, centralele nu vor fi desființate pentru că gazul actual va fi înlocuit de hidrogen și de combinații de gaze cu amprentă scăzută de carbon.

Care sunt exact soluțiile tehnice, când și cum vor fi ele disponibile și, mai ales, cum le facem eficiente economic?

Tocmai aici sunt discuțiile la care trebuie să participe și să contribuie și actorii economici români, specialiștii, universitățile din domeniu. Trebuie să existe și la nivelul societății românești efervescența aceasta a căutării de soluții, a dezbaterilor, a inovării.

Producția de energie va trebui să se concentreze pe cea mai ieftină și mai sigură soluție, iar la ora actuală nimic nu este mai ieftin decât energia regenerabilă. Deși instalațiile au un preț destul de ridicat, odată investiția făcută producția de energie solară, eoliană, geotermală sau prin utilizarea puterii valurilor este extrem de ieftină.

Trebuie remarcat că cea mai scumpă energie este cea produsă prin intermediul combustibililor fosili din cauza cheltuielilor cu extracția, transportul, și costurile asociate pentru obținerea energiei.
Mai avem însă o modalitate extrem de puțin explorată și exploatată în România pentru a ne putea adapta la condițiile ecologice impuse de Green Deal. Avem soluția eficienței energetice.

Aceasta se poate adresa în două modalități, iar autoritățile din România și modificarea legislației vor trebui să se concentreze pe facilitarea implementării celor două soluții.

Vorbim în primul rând de izolarea termică a locuințelor. Majoritatea locuințelor din România au pierderi majore de energie termică iarna, iar vara casele noastre se supraîncălzesc din cauza proastei izolări. Este nevoie urgent de o strategie clară pentru reducerea pierderilor la nivelul locuințelor.

Soluțiile cele mai eficiente sunt programele de finanțare, sprijinul financiar sau acordarea de facilități fiscale pentru a aduce rapid locuințele din România la stadiul necesar de izolare termică, atât prin izolarea pereților, cât și a acoperișurilor, prin utilizarea ferestrelor triple, cu cea mai ridicată eficiență, adaptate la modalitatea de construire a caselor și blocurilor ținând cont de perioada și stilul în care au fost construite.

Această abordare, a sprijinirii renovărilor, duce nu doar la sporirea confortului cetățenilor, la facturi mult mai mici la utilități, dar și o reducere cu aproape 50% a necesității energetice a țării, crescând siguranța energetică și la creștere economică.

Există localități care au început să implementeze proiecte de izolare termică a blocurilor, dar pentru a fi eficienți, pentru a avea un rezultat cu adevărat semnificativ trebuie să abordăm problema mai serios, la nivel național, să o facem o obligație a tuturor autorităților publice pentru a crește eficiența energetică a tuturor instituțiilor (primării, școli, grădinițe, spitale), a tuturor locuințelor, fie că vorbim de orașe sau sate, de case de lux sau de locuințe sociale pentru că în lupta pentru oprirea modificărilor climatice nimeni nu trebuie lăsat în urmă.

O a doua soluție este liberalizarea producției de energie regenerabilă. Aici vorbim despre schimbări legislative care să schimbe actualul sistem românesc stimulând producția domestică de curent electric prin mijloace regenerabile, solară și eoliană cu deschidere clară spre orice modalități tehnice inovative vor apărea în domeniu.

Cetățeanul de rând, gospodăria trebuie să fie stimulată să producă energie electrică așa încât să-și acopere consumul în cea mai mare parte a anului, ajungând la autonomie energetică, și chiar să poată trimite în rețea, în mod avantajos, surplusul de energie. Acest concept al autonomiei energetice a gospodăriei nu este cu nimic stimulat în strategiile sau chiar în legislația actuală din România, însă dacă vrem să ne îndeplinim obiectivele asumate prin Pactul de la Paris trebuie să implicăm, să dăm voie populației țării să contribuie și să o facă prin îmbunătățirea condițiilor proprii de viață.

Pactul Ecologic European - Green Deal - este făcut pentru a veni în sprijinul populației iar autoritățile din România, trebuie să se adapteze, să învețe că cele mai bune soluții sunt acelea din care câștigă toți cetățenii. Izolarea locuințelor și autonomia energetică sunt două dintre soluțiile cele mai la îndemână și mai eficiente economic cu aplicabilitate imediată și cu efecte benefice asupra tuturor.

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Instituția Prefectului - județul Suceava
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...