Situația din Rusia explicată pe scurt

Data actualizării: Data publicării:
Laura Ștefănuț
Laura Ștefănuț
Editorul Secțiunii de Opinii și Analize. A publicat în presa internațională, a primit bursă în programul Balkan Fellowship for Journalistic Excellence 2015 și pentru cercetare în SUA (Professional Fellow 2013). A fost coautoarea unor cărți și rapoarte pe tema mass-media, precum și membră a presei alternative din România. În trecut a lucrat la cotidianul România liberă.
sub-buzz-25286-1490608569-1

În Rusia au avut loc în această duminică proteste masive urmate de un val de arestări. Ce trebuie să știți?

sub-buzz-25286-1490608569-1

Foto: Maxim Shipenkov / EPA. Povestea tinerei din fotografie aici

Ce a determinat protestele?

La începutul lunii martie, organizația anticorupție condusă de un lider al opoziției față de regimul de la Kremlin (Alexei Navalny) a publicat un raport despre averea ascunsă a lui Dmitri Medvedev, prim-ministrul Rusiei. Printre altele, au descoperit 3 case, afaceri și iahturi, în valoare de sute de milioane de euro.

Apariția raportului, pe un fundal de nemulțumire latentă, este considerată principalul trigger al noilor proteste.

Cine este Alexei Navalny și de ce e încă în viață?

Un articol de la începutul lui 2016, publicat în The New Yorker, începea așa: “Cel mai straniu lucru în ceea ce îl privește pe Alexei Navalny este că încă se plimbă pe străzile din Moscova”.

Navalny este un avocat care a devenit unul dintre cei mai mari oponenți ai președintelui Vladimir Putin.

În 2007 a fost expulzat din partidul pro-vest Iabloko, așa că a lansat un blog anticorupție, care l-a ajutat să devină principalul simbol al luptei cu administrația lui Putin. Una din primele investigații majore a arătat cum o companie petrolieră deținută de stat a deturnat câteva miliarde de euro. Investigația a contribuit la protestele masive din Rusia anilor 2011 - 2012 (proteste înăbușite destul de violent de autorități).

În anii următori, Navalny a început să aibă parte de procese cu iz politic, care amintesc de Mikhail Khodorkovsky — magnatul care l-a supărat pe Vladimir Putin și a înfundat închisoarea din cauza unor acuzații bizare (că ar fi furat de la propria companie).

Prin 2013, Navalny a fost acuzat că s-a folosit de o poziție de consultant pentru un guvernator ca să fure lemn — statul nu a reușit să demonstreze paguba, dar Navalny a fost condamnat. Imediat după sentință, vreo 10 mii de protestatari au ieșit în piața din Moscova, generând cele mai mari proteste spontane după anii 90. A doua zi, Navalny a fost eliberat.

În urma protestelor din această duminică, Navalny a fost din nou arestat, împreună cu aproximativ 1,000 de protestatari. Rămâne de văzut ce va urma.

Ce au pățit alți oponenți ai lui Putin?

Liberalul Boris Nemtsov, unul din liderii protestelor din anii 2011 - 2013 a fost împușcat pe străzile din Kremlin, în 2015. Sergei Udaltsov, activist și liderul mai multor proteste din Rusia este la închisoare sub acuzații de subminare a guvernului rus. În 2012, fetele din trupa Pussy Riot au fost arestate sub acuzația de huliganism, după ce au protestat împotriva lui Putin în timpul unei slujbe religioase. Și lista poate continua.

Ce spun autoritățile ruse despre protestele de duminică?

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a spus luni că organizatorii protestelor au mințit oamenii că acestea ar fi legale. Este adevărat că în Rusia este nevoie de aprobare — iar aceasta exista, dar doar pentru  desfășurarea manifestațiilor într-un parc din nord-estul Moscovei. Peskov a mai spus că tinerii protestatari au fost plătiți.

Cum a reacționat America la protestele din Rusia?

SUA a avut o reacție întârziată, care a condamnat arestările, dar care a stârnit noi critici față de președintele Trump — după toate scandalurile care au atras atenția asupra apropierii dintre Donald Trump și Kremlin (de la faptul că hackerii ruși au sabotat-o pe Hilarry Clinton, până la recenta demisie a consilierului pe apărare, din cauza relației acestuia cu Rusia).

Care este problema Rusiei?

Probabil una dintre cele mai bune sinteze care explică comportamentul autoritar al liderilor ruși este formulată în introducerea cărții “Uniunea Sovietică între obsesia securității și insecurității”: încă din primii ani de existență, imensul stat sovietic a fost stăpânit de un sentiment de insecuritate, care a venit la pachet cu paranoia și cu o constantă încercare de a securiza teritoriul — pe plan extern asta s-a manifestat prin dorința de a avea sateliți sau un “buffer zone”, ca o protecție față de amenințarea din vest.

Despre autoare: Laura Ștefănuț (follow): Jurnalistă, a publicat în presa internațională, a fost coautoarea unor cărți și rapoarte pe tema mass-media și este membră a presei independente din România (Brrlog, Casa Jurnalistului).

De aceeași autoare:

Matematica Binelui

Cum am primit pumni când puneam întrebări la mitingul pro PSD

Cel mai sincer politician din Balcani

 

Pentru comentarii intrați pe postarea Facebook

 

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
profimedia-0937240384
Controversatul republican Matt Gaetz se retrage de la nominalizarea pentru procuror general al SUA...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...