Editorial Să trăiți, domnule ministru! Copiii noștri mor
Sunt convins că știți, stimate domnule ministru al Afacerilor Interne, că o fată de doar 16 ani din Târgovişte, Dâmboviţa, a sfârşit tragic, de curând, din cauza substanțelor interzise. Familia adolescentei așteaptă răspunsuri de la dumneavoastră, de la cei în măsură să intervină în astfel de cazuri.
Ar fi de ajuns să solicitați datele de la unitățile de primiri urgențe ca să vedeți câți elevi ajung în spitale intoxicați cu droguri. Din păcate, pentru unii dintre ei nu se mai poate face nimic, dar pentru mulţi alții, da. Adolescenții noștri au nevoie să fie protejați.
Este limpede pentru noi toţi că tot mai mulți adolescenți români devin victime ale traficanților de droguri. La fel de evident este că aşa-zisa prevenire a consumului de droguri este zadarnică, în timp ce piaţa neagră înflorește.
Vă mândriți, domnule ministru, că ne situăm sub media europeană la consumul de droguri în școli și, cu toate acestea, printre principalele stupefiante consumate de tinerii pe locul doi după canabis se regăsesc noile substanțe psihoactive. Semn că diversitatea gamei, inovația metodelor de producție și transport de droguri au reușit să țină pasul cu celelalte state europene.
Dar asta nu e tot și o știți și dumneavoastră, domnule Bode, că vârsta la care debutează consumul de droguri în România este din ce în ce mai precoce. La un festival de muzică organizat în București, 60 de tineri au avut nevoie de asistență medicală, unul dintre ei nemaiputând fi salvat de medici. Surse din cadrul structurilor pe care le conduceți au declarat că, la același festival, au fost deschise peste 70 de dosare penale pentru trafic și consum de droguri.
Întrebat despre această situație, în cadrul unei conferințe de presă, domnule ministru, ați râs. Ați vorbit din nou despre cifre, statistici și campanii. Au râs și ceilalți participanți la marea festivitate de după semnarea contractelor pentru Autostrada Moldovei. Părinții copiilor care mor de supradoză nu vor mai râde mult timp.
V-au salvat colegii de partid, „domnule ministru, domnule președinte, domnule ambasador”, când ați fost încolțit de jurnaliști. Oficialii veniți la Movila Banului, întru preaslăvirea dumneavostră și cinstirea facerii de drumuri, că doar unde-i rost de înavuțire e rost de bucurie, se grăbeau să savureze în tihnă momentul cu autostrada.
Se încălzea vinul în carafe, se răceau vocile lăutarilor, că de-ar fi fost și senatorul Virigil Guran la Buzău, le-ar fi închis și jurnaliștilor gura cum le-o închidea primarilor care veneau să îl întrebe de proiecte.
V-ați declarat cutremurat, domnule ministru, cu câteva zile în urmă, de exacerbarea consumului de droguri la volan, ajuns să egalizeze consumul de alcool. Ne-ați servit aceleași declarații sterile, despre răspunsul ferm al autorităților, despre măsurile de prevenire și combatere pe care structurile MAI încep să le pună în practică. Vorbe ce trec pe lângă noi asemenea autostrăzii care trece pe lângă Movila Banului. Ca de fiecare dată, autoritățile (in)competente se rezumă la declarații, statistici și campanii, pierzând din vedere cauzele problemei și rezumându-se doar la efecte, deși toate vă sunt cunoscute: și filierele prin care pătrund stupefiantele în țară, și metodele de transport și cele de comercializare, și dealeri, și consumatori.
Să recunoaștem, domnule ministru, că piața de stupefiante este una extrem de profitabilă și s-ar părea că nici măcar domnia voastră nu dorește să zgândăre cuibul de viespi. Știm și noi că România e o țară de tranzit pentru traficul de substanțe interzise și, în același timp, o piață tot mai ofertantă, versatilă și cu perspective mari de creștere. Însă pe cât de profitabilă este afacerea pe atât de mare e și costul, căci pentru aceste substanțe ce promit fericirea sau uitarea plata se face de multe ori cu viața. Cu viața copiilor noștri.
Avut-am onoarea, să trăiți, domnule ministru!
- Etichete:
- droguri
- mai
- opinii
- usr
- agora digi
- daniel blaga