Ponta mobilizează PSD pentru căderea rabinicului Cioloș
PSD repetă din ce în ce mai des: Guvernul Cioloș blochează țara, este delăsător și incompetent. Ba chiar „luptă împotriva noastră ca țară”. Iar instalarea sa la Palatul Victoria a fost „un experiment nereușit”, pe care clasa politică l-a acceptat pentru a face pe plac străzii înfierbântate după tragedia din Colectiv. Acum, că lucrurile s-au liniștit, este momentul ca puterea să revină celor care și știu să o exercite. Evident, este vorba de PSD și de acoliții săi, nu de liberalii mai noi și mai vechi, mult prea ocupați să se lupte între ei și aproape deloc doritori să-și asume răspunderea în fața electoratului. Discursuri precum cel de mai sus - susținut de PSD inițial voalat, apoi din ce în ce mai apăsat - vor căpăta forță după alegerile locale, care vor consemna victoria social-democraților, cu tot cu dosarele lor penale, condamnările definitive și intențiile de a pune pe butuci lupta anticorupție.
Foto: psd.ro
Victor Ponta, pe Facebook: „Faptul că întreaga țară e blocată dintr-o cauza clară de incompetență și delăsare reprezintă o situație atât de gravă încât Parlamentul trebuie să o sancționeze (prin moțiune de cenzură, dar și o Comisie specială de anchetă)! Domnule Klaus Iohannis - INCOMPETENȚA UCIDE - și Guvernul Dvs. e profund vinovat de asta! Sau mai bine zis dvs. personal”.
Ioan Rus, într-o emisiune tv: „Totdeauna puterea a fost delegată. Țara și poporul nu pot fi conduse din stradă. De vreo 200 de ani puterea e delegată prin vot partidelor politice. În niciuna din aceste delegări nu o să găsiți tehnocrați. Din start premisa unui experiment nereușit parcă ar fi mai mare decât premisa unui experiment reușit”.
Eugen Teodorovici, la Alba Iulia: „A fost o greșeală atunci. Domnul președinte Iohannis a fost foarte abil în a ne pune nouă în brațe, parlamentarilor, sarcina de a vota un astfel de guvern, prin mijloace pe care, sper, cândva, cu toții să le știm și să fie la lumină. (...) Hai să fie un guvern politic, care să răspundă. (...) Cum l-aș califica? E puțin să spun anti-tot ceea ce înseamnă România, de la simboluri până la viața de zi cu zi. Efectiv ei luptă împotriva noastră ca țară”.
Toate aceste declarații ar fi putut trece neobservate, dacă nu ar fi fost făcute concentrat, în interval de doar trei zile, iar emițătorii nu ar avea câteva lucruri în comun. Ce i-a făcut, acum, să cânte aceeași partitură pe Ponta, ex-premierul trimis în judecată pentru corupție, pe Rus, ex-ministrul demisionar după ce i-a jignit pe românii din diasporă, și pe Teodorovici, ex-ministrul de Finanțe pe care grija de a reorganiza ANAF l-a făcut să uite să-și plătească datoriile la buget? Mirosul sângelui, ar fi răspunsul pe scurt.
Asemenea lui Liviu Dragnea, Ponta și „oamenii lui” (a se înțelege aici atât apropiații, cât și oportuniștii care s-au lipit rapid de el când l-au văzut în ascensiune) știu că alegerile locale de duminică vor consemna victoria PSD. Poate chiar una zdrobitoare, după cum se conturează situația.
Iar după alegeri, când va fi revalidat la urne de români (nu contează că va câștiga primării cu 15-20% din voturi, contează doar că le câștigă), PSD va fi cu atât mai îndreptățit să ceară puterea. Cu tot cu ALDE și UNPR, care nu or avea ele mari procente, dar se dovedesc utile din când în când, mai ales când este vorba de depus și votat proiecte de lege împotriva DNA, ANI, etc.
Cum Ponta face tot posibilul pentru a-și recâștiga în partid influența - și, de ce nu?, și poziția -, este momentul potrivit ca oamenilor să li se amintească ce guvernare bună a fost guvernarea Ponta și cât de greșit a fost că, sub impulsul valului emoțional, s-a forțat instalarea la Palatul Victoria a unui cabinet de tehnocrați incompetenți, care fie nu fac mare lucru, fie greșesc, fie renunță la funcție după doar câteva luni.
În paranteză fie spus, și unii liberali gândesc la fel. Exemplu: „Guvernul Cioloş este rabinic. El vrea să împace pe toată lumea, inclusiv pe el însuşi. Nu va reuşi. Este ezitant, îl susţinem pentru că asta a fost calea, să avem un Guvern să ne gestioneze treburile mai prost sau mai bine ca apa sfinţită până încearcă partidele să se reformeze. (...) Nu văd un câştig pentru România această etapă tranzitorie de un an”. Declarația aparține vicepreședintelui PNL Cezar Preda.
Revenind la PSD și la Ponta, este ușor de imaginat că fostul premier și-ar dori să revină și mâine la Palatul Victoria. Și nu puțini social-democrați l-ar sprijini și și-ar freca bucuroși mâinile dacă l-ar vedea reîntors la butoane, mai ales că el, împreună cu Tăriceanu, par singurii dispuși să și facă ceva pentru a pune frână, dacă nu chiar frâu definitiv, luptei împotriva corupției.
Poate tocmai de aceea, conștient fiind de lobby-ul intens pe care Ponta și-l face în partid, Dragnea a simțit nevoia să tempereze avântul colegilor dornici de putere. „Am constatat un mare curent de nemulțumire împotriva acestui Guvern”, a spus șeful PSD condamnat definitiv, adăugând că a avut o discuție cu cei de la ALDE „în urmă cu ceva timp”, dar că „decizia nu este luată, nici de depunere, nici de nedepunere”. Totuși, Dragnea nu va putea ignora prea mult, în fața colegilor din partid, un fapt evident: Ponta a revenit și marchează la capitolul capital de încredere. Un sondaj INSCOP dat publicității în aprilie arăta că fostul premier a câștigat peste trei procente față de luna noiembrie 2015, în timp ce Dragnea nici măcar nu intră în „Top 15”.