Ponta confirmă că justiţia a fost atacată la comandă. Cum poate fi pus în serviciul public
A existat un blat între Liviu Dragnea şi Sebastian Ghiţă, afirmă Victor Ponta, iar fostul premier a jucat un rol esenţial în concretizarea acestuia, după cum el însuşi recunoştea deunăzi, într-un interviu. Sigur, oarecum cu jumătate de gură.
"Hai să ne înțelegem. Aia a fost o înțelegere între Dragnea și Sebi Ghiță. Și anume: Liviu Dragnea i-a spus lui Sebi Ghiță că mă lasă să-l ajut să intre și el în Parlament și Sebi Ghiță i-a spus lui Dragnea că îl ajută cu RTV. Eu am fost de față la această discuție. Ei fiind foarte buni prieteni, nu trebuia să-i pun eu în contact. Că după aia, după ce Sebi Ghiță, săracul, a fugit și Dragnea l-a păcălit, e o altă discuție. Dar a fost o înțelegere între un șef de partid și un proprietar de televiziune, din care trebuiau să câștige amândoi. Ca la toate înțelegerile cu Liviu Dragnea, a câștigat doar el", afirmă Ponta.
Şi, neîntârziat, completează: „Eu nu cred că există cineva, un român din cei 20 de milioane, care să aibă cel mai mic dubiu că Tel Drum e al lui Dragnea. Toată lumea ştie. Suntem foarte mulţi care ştim în mod direct chestia asta”.
Staţi, însă, liniştiţi! Victor Ponta nu s-a transformat peste noapte într-un prestator dezinteresat de serviciu public. Relaţia dintre el şi Dragnea a ajuns suficient de jos, iar ambiţiile lui Ponta suficient de sus, încât deschiderea unui nou capitol în războiul lor de gherilă să devină iminentă.
Cel mai probabil, debitul dezvăluirilor din culise va creşte gradual, dozarea acestora urmând a fi sincronizată permanent cu actualizarea calculelor politice pe care şi le face Victor Ponta. De altfel, tirul a şi debutat pe fondul unui moment cheie, în care ex-premierul încearcă o reinventare politică – intrarea în partidul lui Daniel Constantin.
Chiar dacă asistăm la „denunţuri” ale căror resorturi sunt paralele cu intenţia de a servi cu adevărat opinia publică, asemenea ieşiri sunt totuşi binevenite. Să nu ne facem iluzii că va curge cu „nucleară” după „nucleară”, dar nici să tratăm cu totală indiferenţă beneficiile colaterale ale stării de tensiune dintre cei doi lideri ai PSD (unul fost, altul actual).
Dar ce face Victor Ponta?
Ei bine, valoarea adăugată a dezvăluirilor sale nu stă atât în zugrăvirea caracterului dubios al lui Liviu Dragnea (nu mai e de multă vreme o ştire) şi nici neapărat în ilustrarea unui stil medieval de a face politică, unicul pe care actualul lider al PSD îl stăpâneşte.
Valoarea adăugată a demersului lui Ponta ţine, în schimb, de faptul că, în subtext, fostul premier confirmă că, în plină efervescenţă electorală pentru alegerile parlamentare, lupta anticorupţie a fost ţinta unor campanii fabricate la comandă, pe televiziunea lui Sebastian Ghiţă.
Sigur, Victor Ponta nu o spune chiar aşa, ci o împachetează bine: „Liviu Dragnea i-a spus lui Sebi Ghiță că mă lasă să-l ajut să intre și el în Parlament și Sebi Ghiță i-a spus lui Dragnea că îl ajută cu RTV”.
Or, e limpede că atunci când vorbeşti de blatul Dragnea-Ghiţă pentru sprijinirea PSD pe RTV, nu poţi face abstracţie de faptul că un capitol de forţă al discursului PSD este cel referitor la justiţie.
De altfel, discursul PSD are două capitole mari şi late: economia şi justiţia. Tradus: pomenile cu impact uriaş, promise într-o cheie cât mai convingătoare, respectiv demolarea DNA şi a legislaţiei care încă ţine în cuie balamalele statului de drept.
Despre altceva PSD nu a vorbit nici în campania electorală, nici după, iar acest lucru nu e întâmplător. Economia şi justiţia sunt tocmai domeniile care corespund celor doi poli care mişcă busola PSD: accederea cu orice preţ la putere (prin mită electorală sub formă de premisiuni pur şi simplu irezistibile) şi exercitarea totală a puterii (prin înlăturarea oricăror obstacole legislative şi instituţionale).
Revenind la declaraţiile lui Ponta, rezultă aşadar că tot ceea ce a rulat la televiziunea lui Ghiţă, sub ochii electoratului telespectator, a stat sub imperiul lui „îl ajută cu RTV”. Iar justiţiei şi statului de drept, postul fugarului Ghiţă i-au asigurat o expunere de zile mari, i-au rezervat timpi de antenă şi mostre de sofism de un „rafinament” ucigător.
Toţi cei care au dorit să facă paralele între DNA şi Securitatea anilor '50 au găsit deschidere totală la postul lui Ghiţă, cine a avut „dezvăluiri de ultimă oră” despre procuorul şef al instituţiei nu a fost lăsat pe dinafară, iar cei care au fost capabili să îmbrace tot acest circ în haina curăţică a „dezbaterii” a găsit acolo un scaun, lavalieră şi realizatori capabili să orienteze „corect” discuţia.
Azi, când, iată, am intrat în cea de-a noua lună de asediu neîntrerupt la adresa statului de drept de către o coaliţie guvernamentală şi o majoritate parlamentară care s-au automandatat să facă România ţăndări, vedem cum iniţiative ale ministrului Justiţiei, preşedinţilor celor două Camere sau ale aleşilor PSD şi ALDE fac joncţiunea dintre naraţiune şi realitate. Joncţiunea dintre poveştile construite la televizor, sub imperiul lui „îl ajută cu RTV”, folosite azi ca temei, şi proiecte de lege menite să trimită România înapoi în epoca de piatră clădită de Stănoiu.
„Tel Drum e al lui Dragnea. (...) Suntem foarte mulţi care ştim în mod direct chestia asta”, mai spune Victor Ponta.
Chiar dacă merită taxat pentru că omite să adauge că a condus Guvernul României, perioadă în care Tel Drum nu pare să fi întâmpinat greutăţi, ba din contră, totuşi Ponta şi-a câştigat în ultimele zile dreptul de a fi urmărit de cât mai mulţi oameni, indiferent de opţiunile lor politice. Dar nu aşa, de la distanţă, ci mai de-aproape, online, de pildă, că are pagină de Facebook.
Haideţi să-i cerem detalii – cu cine a mai făcut Dragnea blaturi? Oare cu Voiculescu a bătut palma? Oare din ceea ce se spune pe cele două posturi despre DNA, Kovesi, legislaţia actuală din justiţie, noi, telespectatorii care nu ştim ce presupun asemenea blaturi, noi ce trebuie să luăm de bun şi ce nu?
Şi, cât priveşte Tel Drum by Liviu Dragnea? Atât? End of story?
Chiar n-ar avea nimic de adăugat în afara lui „suntem foarte mulţi care ştim în mod direct chestia asta”?
Eu cred că ar avea. Dar dacă vreţi să-l puneţi pe Victor Ponta în serviciul public, scoateţi-l puţin din zona de confort şi luaţi-l la întrebări. Altfel, dividendele din războiul lui cu Dragnea vor merge doar în buzunarul lui.
Or, faptele liderului PSD sunt azi de interes naţional; mai exact, împotriva lui.
Deci merită efortul.
- Etichete:
- sebastian ghita
- victor ponta
- alegeri parlamentare
- ministerul justitiei
- psd
- liviu dragnea
- daniel constantin
- dan voiculescu
- bogdan diaconu
- antena 3
- ministrul justitiei
- tudorel toader
- tel drum
- pru
- rtv
- sebi ghita