John Oliver rezumă problemele societății de azi care l-au propulsat pe Donald Trump
“În loc să le arătăm fiicelor noastre că pot deveni președinte, le sugerăm că niciun bătrân nu e prea rasist pentru a fi ales lider”, își începe emisiunea John Oliver. Sub pretextul unei emisiuni comice, “Last Week Tonight” folosește documentări solide pentru a expune diverse fețe ale realității.
Modul în care funcționează mass-media și rețelele sociale a permis ascensiunea lui Donald Trump, argumentează John Oliver în ultima emisiune din acest an.
Știrile false, cum ar fi că Papa îl susține pe Trump au devenit virale pe mediile sociale, de unde se informeză majoritatea americanilor. Însuși Donald Trump a lansat știri care s-au dovedit minciunoase. “Chiar sunt nevoit să verific toate statisticile?”, a răspuns Trump când a fost întrebat de ce lansează informații neadevărate pe platforma lui.
Cu vreo 70% din declarațiile publice analizate false, Donald Trump a devenit președinte, într-o societate pentru care adevărul contează tot mai puțin.
Odată ales președinte, rămâne incert dacă Trump va implementa măsurile pe care le-a anunțat sau dacă acestea rămân retorică de campanie. Ambele scenarii sunt înfricoșătoare, spune John Oliver.
Așteptările sunt ca impactul lui Trump să fie semnificativ.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Ceea ce rămâne de făcut pentru numeroșii americani care nu l-au votat pe Trump (puțin peste jumătate din numărul total de alegători) este să nu se obișnuiască cu situația, spune John Oliver. Din aceleași motive expuse de autorul New York Times care compară situația cu piesa “Rinocerii”, scrisă de Eugen Ionescu pe tema ascensiunii sistemelor totalitare din Europa interbelică. Sau de istoricul ăsta care analizează firescul cu care oamenii și-au ruinat societățile de-a lungul istoriei.
Spre final, John Oliver îi invită pe contestatarii lui Trump să contribuie activ la susținerea organizațiilor care promovează drepturile omului sau produc jurnalism de calitate. Să nu se lase.
Despre autoare: Laura Ștefănuț este Editorul Secțiunii de Opinii și Analize. A publicat în presa internațională, a fost coautoarea unor cărți și rapoarte pe tema mass-media și este membră a presei alternative din România.
Mai puteți citi:
De ce protestează studenții din SUA după alegerea lui Donald Trump?
Sondaje și alegeri | La ce să ne așteptăm în România?
Două scenarii ale președinției lui Trump
Pentru comentarii intrați pe postarea Facebook
- Etichete:
- alegeri sua
- clinton
- trump
- john oliver
- laura stefanut