Întrecerea penalilor. Mai au loc și oamenii onești?
Mare deranj a mai cauzat în PSD și ALDE declarația de marți a președintelui Iohannis, cum că nu va desemna drept premier o persoană urmărită penal sau, și mai rău, deja condamnată. Dragnea, Ponta și Tăriceanu, secondați de tot felul de politicieni de mâna a doua, dar cu mari aspirații, s-au repezit să țipe că șeful statului lovește în Constituție și în statul de drept, că românii trebuie să hotărască „ei pentru soarta lor” și nu să vină președintele „cu criterii de genul ăsta”. Chiar să-și fi imaginat, cu adevărat, Dragnea și Tăriceanu, cu toate antecedentele lor, că vor fi nominalizați premier? Sau deranjul este mai degrabă cauzat de faptul că precizarea președintelui pune lupa asupra unui subiect dureros pentru toate partidele care, public sau pe ascuns, umplu listele de candidați cu politicieni cu dosare penale?
Și nici contextul nu este tocmai favorabil. Pasul înapoi făcut de voie, de nevoie de Vasile Blaga - fără a însemna automat că liberalii chiar își doresc curățarea propriului partid - a creat un disconfort liderilor PSD, ALDE, PRU și PMP prin contrastul puternic generat.
„Nu președintele dă criteriile după care este ales și promovat de un partid premierul, ci poporul prin vot. Dacă românii, pe 11 decembrie, în iarnă, gheață, zăpadă, vor veni la vot și vor vota PSD și ALDE peste 50%, noi vom da premierul. Iohannis trebuie să țină cont de lucrul ăsta pentru că criteriile poporului român nu sunt criteriile lui Iohannis”, declara marți, la cald, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu. Da, este vorba de același Codrin Ștefănescu, fost membru PC, PRM și PSD, care ținea săptămânile trecute prima pagină a presei mondene cu ultraluxosul botez la care nași au fost Adrian și Dana Năstase, iar invitați de seamă Gabriel Oprea, Călin Popescu Tăriceanu, Gheorghe Nichita, Theodor Meleșcanu, etc.
În aceeași notă, cu mici variațiuni în funcție de experiența politică și talentul fiecăruia, au vorbit Liviu Dragnea, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu. Primul a spus că „românii vor vorbi pe 11 decembrie, până atunci e bine ca cei care prestează ca și președinte să tacă”, al doilea, culmea ironiei, l-a acuzat pe Iohannis că-l plagiază pe Traian Băsescu și că „face dosare penale la adversari”. Al treilea, Tăriceanu, copleșit probabil de propriul dosar pentru mărturie mincinoasă și favorizarea infractorului, care se judecă la Curtea Supremă, a plusat susținând că președintele ar fi el însuși condamnat („Dacă e să vorbim de integritate, vreau să-i aduc aminte că e condamnat într-un proces în care e acuzat că și-a însușit o casă fără să aibă dreptul, prin false documente”, Călin Popescu Tăriceanu, într-o emisiune tv).
Să vedem însă și contextul în care s-au grăbit toți aceștia să respingă vehement ideea desemnării unui premier fără probleme penale.
La PSD, Dragnea a încercat să joace public rolul reformatorului partidului și a lăsat, pe surse, să apară informații despre cum a bătut el cu pumnul în masă pentru ca filialele să nu pună pe liste decât candidați integri, oameni noi și competenți, mai multe femei și persoane cu dizabilități. În practică, însă, lucrurile stau altfel. Victor Ponta, trimis în judecată în dosarul Rovinari-Turceni și urmărit penal într-un alt dosar, a primit derogare de la conducerea extinsă a PSD pentru a candida din nou în Gorj. Vlad Cosma, deputat și fiu al ex-președintelui CJ Prahova Mircea Cosma, trimis în judecată pentru trafic de influență și urmărit penal în dosarul cumnatului lui Victor Ponta, apare pe lista de candidați la parlamentare definitivată de PSD Prahova. Pe aceeași listă apare și Radu Ștefan Oprea, senator, trimis în judecată pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Laurențiu Ciurel, fost șef al Complexului Energetic Oltenia, și el trimis în judecată în dosarul Rovinari-Turceni, a fost trecut pe poziția patru pe lista de candidați a PSD Gorj. Valentin Popescu, finul baronului PSD Adrian Duicu, implicat și el într-un dosar de evaziune fiscală, a primit locul secund pe lista de candidați a PSD Mehedinți. Iar exemplele, evident, pot continua, căci PSD nu duce lipsă nici de membri cu probleme penale, nici de doritori să se adăpostească în Parlament de brațul legii.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
La ALDE, situație similară. Formațiunea este condusă de Călin Popescu Tăriceanu, trimis în judecată într-un dosar penal, iar Biroul Politic Central conține mai mulți politicieni cu probleme. Iată câțiva dintre ei: Ion Diniță, vicepreședinte ALDE, trimis în judecată alături de Aristotel Căncescu; Eugen Durbacă și Bogdan Ciucă, amândoi vicepreședinți ALDE, amândoi cercetați penal într-un dosar disjuns din cel al ex-deputatului Mihail Boldea; Ovidiu Silaghi, vicepreședinte ALDE, scăpat de urmărire penală în dosarul de corupție al lui Nelu Iordache doar pentru că a fost trimis în Parlamentul European; Varujan Vosganian, vicepreședinte ALDE, scăpat de Senat de urmărire penală în dosarul „Gaze ieftine pentru Ioan Niculae”. Ca și cum nu ar fi fost de ajuns toată această concentrație de politicieni cu probleme penale în fruntea Alianței Liberalilor și Democraților din România, formațiunea s-a transformat, în ultima perioadă, într-un veritabil aspirator de penali. Andrei Volosevici, fost primar al Ploieștiului, trimis în judecată în iunie 2016 pentru abuz în serviciu și trafic de influență, a părăsit PNL pentru partidul lui Tăriceanu și pentru un loc doi pe lista de candidați a ALDE Prahova. Tudor Pendiuc, fostul primar PSD al Piteștiului, trimis și el în judecată pentru fapte de corupție, s-a înscris în formațiunea liberal-democrată și are toate șansele să deschidă lista de candidați a ALDE Argeș. Iar lista achizițiilor penale făcute de Tăriceanu și Constantin continuă cu Dian Popescu, Mircea Moloț, Ion Ariton, Cristian David, Gigi Chiru, etc.
Cât despre PRU, partidul condus de Bogdan Diaconu, măcar nu s-a ascuns după deget, spunând de la început cu cine are de gând să defileze în caz că ar câștiga suficiente voturi pe 11 decembrie: Victor Ponta - premier, Sebastian Ghiță - ministru al Comunicațiilor.
Sub toată această avalanșă de candidați cu dosare penale rămâne de văzut în ce măsură electoratul va mai afla și aprecia, de pildă, absența de pe lista de candidați a PNL a lui Nini Săpunaru. Sau prezența pe lista USR a lui Cosette Chichirău, o absolventă de MBA, cu doctorat în finanțe, ambele obținute în SUA.
Dar, ca să ne întoarcem la declarațiile PSD, românii vor hotărî „ei pentru soarta lor”, nu?
- Etichete:
- psd
- premier desemnat
- alde
- alegeri parlamentare 2016
- pru
- candidati penali
- liste de candidati