De la Simion, un palat pentru Nicu și Marcel

Data actualizării: Data publicării:
Liliana Ruse
Liliana Ruse
Jurnalist Digi24
Liliana-Ruse_avatar_1693403058

Ultima găselniță electorală a lui George Simion – case ieftine subvenționate de stat – este un succes. Cozile la înscrierea pe listele întocmite la sediile AUR o dovedesc. Oamenii semnează contracte fără valoare, cu un lider populist, în stare de orice pentru voturi. Chiar dacă valoarea lor juridică e nulă din perspectiva responsabilității lui Simion, semnăturile sunt valoroase. Probabil, ele vor fi regăsite în lista obligatorie de susținători ai candidaturii liderului AUR la Președinția României.

Nu e prima dată când Simion se folosește de naivitatea și fricile românilor. Nici fanfaronada nu e nouă. “E pentru prima oară în ultimii zeci de ani când un candidat își asumă un mandat imperativ, nu așa cum spune legea, mandat reprezentativ. Adică îmi asum prin semnătură directă, mă oblig în fața alegătorilor să respect termenele și condițiile oferite în promisiunea electorală pe care o fac: apartamente la prețuri de producător. Dacă nu respect termenele și condițiile din acest program, îmi dau demisia în șase luni, conform contractului care este valabil din punct de vedere juridic”, afirmă președintele AUR. Juridic, a avut grijă să se exonereze și nu există vreun motiv care i-ar fi direct imputabil. Acoperit de tot felul de chichițe avocățești (spre exemplu, nu răspunde dacă guvernul nu aprobă acest program fantasmagoric), Simion își continuă imperturbabil campania, profitând de credulitatea sau sărăcia celor care stau la cozi în fața sediilor de campanie.

De demagogia și cinismul lui George Simion nu profită doar AUR, ci și liderii PNL și PSD. Dacă ar fi fost oameni de stat sau măcar lideri politici responsabili, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă și-ar fi mobilizat partidele și ar fi încercat să se le explice cetățenilor înșelătoria electorală în care sunt atrași. Marcel Ciolacu este premierul României, iar PNL deține Ministerul Finanțelor și cel al Justiției. Ar fi putut demonta, argumentat și credibil, de ce promisiunea lui Simion este o gogoașă electorală. Ar fi putut să deschidă o dezbatere despre locuințele sociale, despre creditele imobiliare pentru tineri, despre posibilitățile și limitele intervenției statului în această chestiune.

Dar Ciolacu și Ciucă preferă să tacă, încurajându-l astfel pe liderul AUR și creându-i un culoar mai larg pentru prezidențiale. Atât premierul, cât și președintele PNL au interesul să-l vadă pe George Simion în turul al doilea al scrutinului. Sondajele de până acum arată că, pentru Marcel Ciolacu, confruntarea cu Simion îi garantează câștigarea Președinției. În cazul lui Nicolae Ciucă, doar o luptă cu George Simion l-ar aduce la Palatul Cotroceni. Ambii președinți au tot interesul ca Simion și partidul său, cu o performanță sub așteptări la europarlamentare și locale, să înceapă să crească iar în sondaje. Or, Simion nu prea mai avea ce să livreze. Antivaccinismul din pandemie, putinismul, retorica extremistă cu privire la NATO și UE și-au epuizat resursa electorală. Zona de țipete mistic-naționaliste e deja acoperită temeinic de către Diana Șoșoacă.

Pentru Simion, exploatarea ariei socio-economice e o gură de oxigen. Pentru escrocheria electorală pe temă, cerul este limita. Poate promite orice: desființarea taxelor, mașini de lux sau câștig la loto de milioane pentru toată lumea. Când vine vorba despre problemele economice și sociale, guvernanții stau ascunși. Altfel, ar trebui să explice cum e deficitul uriaș, aparatul bugetar umflat, rudele propulsate în funcții bănoase sau corupția din companiile de stat.

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale