De ce prima opțiune a PNL trebuie să fie USR, construită pe un protocol al respectului, răspunderii și responsabilității
Nu mai explic pe larg de ce varianta cu PSD nu este bună. Orice colaborare cu Partidul Social Democrat este dezavantajoasă din punct de vedere politic, guvernamental, ideologic și ca proiecție politică pentru 2024. Nu există garanții de schimbare și reformă pentru metehnele PSD, în teritoriu, în privința cooperării cu ei, lucrurile arată foarte rău și nu vor putea fi nici reglementate, nici gestionate. Suntem pur și simplu incompatibili. Istoria ne-a demonstrat asta.
Astăzi, suntem într-un moment în care trebuie să cântărim bine direcția în care mergem, este aproape un drum fără întoarcere. Negocierile cu partidele democratice sunt un lucru firesc, dar ele trebuie să aibă loc într-un mediu în care condiționările absurde nu încap.
Din nefericire, nici experiența cu USR la guvernare nu a fost una ușoară. Drept urmare, situația în care suntem astăzi. În nicio clipă, partenerii noștri nu au părut dispuși, în totalitate, să adere cu credință la pactul de Dreapta. Mărturie stau nu doar șicanele guvernamentale, ci și nenumăratele tensiuni în teritoriu. Dar situația cu care România se confruntă în acest moment ne obligă să traversăm cât mai repede criza guvernamentală dar, totodată, să facem alegerea care să fie cea corectă pentru români, pe lungă durată. Să nu subestimăm nici electoratul de dreapta și votul pe care partidele de Dreapta le-au primit pentru a guverna împreună, față de un pericol politic ce a domnit 30 de ani.
Negocierile cu USR trebuie să includă un nou protocol mult mai clar, mai ferm și mai coerent pentru că neînțelegerile care au dus la spargerea alianței să își găsească o rezolvare instituțională, nu politică. Acesta trebuie sa prevadă, așa cum se întâmplă în Germania, sancțiuni ferme pentru blocarea proiectelor guvernamentale sau declaraţii împotriva primului ministru și subminarea autorității acestuia. Consider că acest protocol trebuie să respecte și să recunoască pe deplin rolul de mediator al șefului statului și să respingă angajarea în demersuri cum ar fi suspendarea președintelui Klaus Iohannis, omul politic cu cea mai mare legitimitate electorală astăzi. Acesta trebuie să fie un protocol al stabilității guvernamentale, un pilon al fundației pentru un parteneriat onest între principalele forțe de Dreapta.
Programul Anghel Saligny, răzmerița vechii alianțe, trebuie înțeles pe deplin de către colegii de la USR. Vorbim de un partid care are primari și care poate apleca urechea la ceea ce spun aceștia și nevoile pentru comunitățile pe care le conduc, pentru că realitatea se vede cel mai bine din teren. Nu poți să neglijezi sau să pedepsești mediul rural și să spui că orice instrument de finanțare a proiectelor locale este furt.
În politică, trebuie să luăm în considerare mereu ce e bine pentru țară şi nu să plătim polițe. Nu este vorba despre idei și ambiții politice, este vorba despre convingeri, despre opțiuni, despre mentalități. Și peste toate acestea despre un proiect politic care nu există pe agenda electoratului PNL – coaliție de guvernare cu PSD. De aceea, consider că trebuie să continuăm cu USR, pentru că prima opțiune a noastră, a Partidului Național Liberal, trebuie să fie refacerea coaliției de centru-dreapta.
- Etichete:
- pnl
- coalitie
- alexandru muraru
- usr